Pro syndrom vyhoření je typická ztráta nadšení z práce i života, totální vyčerpání, nezájem o koníčky a přátele. Syndrom je častý u těch, kteří pracují s dalšími lidmi a musí se do nich vcítit. Kvůli nastupujícímu vyhoření slábne schopnost empatie, to je příčina, proč se na vás přepracovaná sestřička v nemocnici oboří, když se jí zeptáte, kde je záchod. Onemocnět ale můžou i manažeři.

Nejvíce ohrožuje lidi, kteří se do všeho pouštějí s velkým nadšením a práci prožívají příliš osobně. Také lidé prahnoucí po dokonalosti ve všem, co dělají. Náchylné jsou také děti náročných rodičů. Vždycky se snažily do puntíku plnit požadavky svých rodičů, takže se dodnes často nechají vmanévrovat do pozice, v níž se necítí jistě. Tito jedinci mají pocit, že ve své práci nejsou dobří – a rádi by dělali něco jiného.

Syndrom vyhoření bývá zrádný

Někteří psychologové zmiňují také vyhoření kvůli vztahům, jiní ho ale spojují pouze s prací. Každopádně je syndrom velmi zrádný, protože nastupuje plíživě a následky jsou těžké. Mnoho lidí se vůbec nedokáže vrátit do zaměstnání. Je proto zapotřebí všímat si varovných příznaků a snažit se ho zastavit dřív, než vás úplně rozloží.

1. APATIE
Zatímco dříve jste po příchodu z práce sedli ke knize, o víkendu pracovali na zahradě nebo něco podnikali s dětmi, teď máte chuť od všeho utéct. Největší potěšení vám dělá, když se natáhnete na gauč a zíráte do stropu. Není to sice nijak příjemné, ale aspoň už konečně nic nemusíte.

Pozor!
Z lidí přirozeně aktivních se apatičtí lenoši nestanou jen tak. S velkou pravděpodobností je to příznak blížícího se nebezpečí. Sledujete-li nechuť k jakékoli činnosti u sebe, zkuste si srovnat priority a pojmenovat hlavní příčinu. Je to nadbytek práce? Příliš zodpovědnosti a málo kompetencí? Nevyjasněné pravomoci? V každém případě je potřeba situaci řešit, abyste se nedostali do fáze, kdy už nebudete schopni ničeho.

2. ODKLÁDÁNÍ POVINNOSTÍ
Jsou mimořádně pečliví lidé, kteří všechny úkoly plní na počkání. A pak jsou ti, kteří rádi povinnosti odkládají. Jestliže teď úkoly kumulujete, aniž byste byli schopní je splnit, něco s vámi není v pořádku. Tím spíš, když kvůli pocitu přetížení zvládnete denně vyřídit sotva pár e-mailů. Do práce chodíte dřív než ostatní, ale vaše produktivita je nízká.

Pozor!
Buďte sami k sobě upřímní a zeptejte se, z čeho ta neschopnost řešit úkoly plyne. Nerozumíte vágnímu zadání? Je lepší se na něj dopodrobna vyptat nadřízených než se pak topit v hromadě nevyřízených papírů. Také je možné, že patříte do kategorie lidí neschopných říkat NE. Naučte se to, protože – jak sami víte – existují lidé, kteří se svých povinností rádi zbavují na úkor jiných. I kvůli tomu se můžete cítit zahlcení prací a nestíhat.

3. ŽALUDEK NA VODĚ
Nechutná vám, bolí vás hlava, srdce zběsile buší, kdykoli si vzpomenete na práci? Zadýcháváte se do schodů, ačkoli dříve jste byli pořád plní energie? Ta teď samozřejmě chybí, protože ji nemáte kde brát: spánek je mizerný a sex už nepraktikujete, protože na něj nemáte chuť.

Pozor!
Pokud už se potíže projevují na vašem zdraví, je nejvyšší čas provést nějakou změnu. Když není možné změnit zaměstnání, které vás takto vysává, musíte si poradit sami. Pomáhá vrátit se k zálibám, na které jste dávno zapomněli. Někomu pomůže z nejhoršího pes, jinému uklidňující cvičení, jako je jóga. A hlavně – mluvte o svých problémech s někým blízkým, komu důvěřujete. Pokud to nepomáhá, je řešením odborná pomoc. Nemusíte se stydět, syndrom vyhoření je stále častější.