Základem hygieny je mytí rukou. Máte-li k dispozici mýdlo a vodu, je nejúčinnějším prostředkem pro předcházení nakažlivým nemocem pravidelné mytí rukou. Ne každý to ale dělá správně. Proto se na rukou i po umytí mohou neustále vyskytovat nežádoucí bakterie a viry. Při mytí rukou je potřeba dodržet několik důležitých zásad. Mezi ty patří v první řadě důkladné namočení celé plochy rukou a aplikace mýdla po celém jejich povrchu, tedy i mezi prsty. Aby mělo mýdlo šanci vyhrát boj s kontaminanty na povrchu rukou, je potřeba jej aplikovat alespoň po dobu 20 sekund. Nakonec všechno mýdlo z rukou opláchněte a ruce důkladně vysušte čistým ručníkem.

Aby se pokožka vašich rukou častým mytím tolik nevysoušela, použijte domácí mýdlo. Jak se pustit do jeho výroby, najdete v tomto článku.

Co když si ruce umýt nemůžete?

Právě v tu chvíli nastává ten správný čas pro dezinfekci rukou. Cesty do práce, na nákup či za příbuznými mohou být spojeny s potřebou pravidelně si dezinfikovat ruce. Ideální je, máte-li k dispozici lahvičku dezinfekce, která se jednoduše vejde do kabelky či batohu a kterou můžete mít kdykoli při sobě. Nezáleží na tom, zda je její konzistence tekutá anebo gelová. Každý preferuje něco jiného, důraz by měl být ale kladen na složení. Dezinfekci si můžete zakoupit anebo vyrobit sami doma. Ta vaše bude mít několik výhod, především bude levnější a pak také bude nádherně vonět přesně podle vašeho gusta.

Co musí obsahovat účinná dezinfekce?

Především alkohol, a to ne jen tak ledajaký. Minimum je 60 %. Čím více procentní ale bude, tím lépe. Jako základ domácí dezinfekce je tedy ideální použít denaturovaný líh, který pořídíte v lékárně anebo v levnější variantě také v drogerii. Budete-li mít problém s jeho sháněním, bohatě postačí i obyčejná Alpa anebo silný alkoholický nápoj. Nalijte ho do čisté vyvařené lahvičky o objemu asi 250 ml a přidejte zhruba jednu polévkovou lžíci peroxidu vodíku. Chcete-li mít dezinfekci spíše gelové struktury, doplňte přibližně čajovou lžičku rostlinného glycerinu. Ten pomůže kromě jiného také účinně hydratovat pokožku a udržet ji v dobré kondici. Chcete-li své ruce chránit vůči poškození, přidejte do roztoku i několik kapek vitaminu E a pro příjemnou vůni můžete doplnit i pár kapek oblíbeného esenciálního oleje. Vhodný je například citronový, tea tree nebo levandulový, který vás navíc báječně uklidní.

Modifikace dezinfekce pro citlivou pokožku

Jestliže víte, že je pokožka vašich rukou citlivá a časté vysoušení alkoholem jí nedělá dobře, přilijte do svého domácího prostředku několik mililitrů květové vody nebo hydrolátu. Dezinfekce bude krásně provoněná a její vlastnosti budou podporovat regeneraci vašich rukou. Růžová či levandulová voda dokáže naprosté zázraky. Výborný je také hydrolát z máty peprné či z tea tree.

Ve spreji nebo v lahvičce?

Někdo má raději dezinfekci tekutou, kterou lze naplnit do sprejové lahvičky, využít můžete například tu, která vám zbyla po parfému. Jiný upřednostní raději gel, který je možné vymačkat z lahvičky s klasickým uzávěrem. Domácí dezinfekci nemusíte plnit do speciálních nádob, stačí se doma poohlédnout, zda vám nezbyly nějaké prázdné flakonky od použité kosmetiky. Aby se dobře promísily všechny složky v dezinfekční směsi, je ideální nechat ji několik dní odstát. Pokud ale není zbytí, můžete ji použít ihned, fungovat vůči nežádoucím mikroorganismům bude stejně dobře, jen nebude tak krásně vonět a účinně hydratovat.