I jedno sérum stačí. Kombinování dvou nebo i více sér ale může pleti přinést spoustu benefitů. Tím spíš, pokud je zralá nebo pokud ji trápí vícero problémů naráz. V podobě séra pokožka dostane nejvíce účinných látek, tak proč toho nevyužít? Máte-li doma vícero druhů koncentrované péče, můžete péči o pleť navíc perfektně přizpůsobit změnám, kterými pokožka prochází v rámci menstruačního cyklu nebo střídání ročních období.

Aby to ale skutečně mělo efekt, chce to nanášet přípravky ve správném pořadí. "Pokud aplikujeme produkty, které obsahují velké molekuly hned v prvních krocích, ty s menšími molekulami již nemají tak velkou šanci probojovat si cestu až do pokožky," vysvětluje dermatoložka Lucie Rajská. Rozhoduje konzistence - postupujte od nejlehčích přípravků na bázi vody k těm těžším na bázi oleje. Jinak hrozí, že se účinné látky nedostanou tam, kam mají. Roli také hraje pH přípravků. Nejprve je třeba aplikovat ty s nižším pH, tedy s obsahem vitaminu C či ovocných kyselin, naopak nakonec ty s vyšším pH (kyselina hyaluronová, retinol, Pokud se náhodou stane, že řešíte pořadí sér stejné konzistence, dřív aplikujte to, po jehož benefitu toužíte víc.

Zdroj: Youtube

"Pozor je také třeba dávat na kombinaci různých aktivních látek. Ne všechny se vzájemně snesou, takže je nutná jistá opatrnost, aby nedošlo k podráždění pleti," upozorňuje Rajská na další úskalí. Problematický v tomto směru bývá například retinol - podráždění hrozí v kombinaci s vitaminem C nebo ovocnými (AHA) kyselinami. Používáte-li sérum s jeho obsahem, kombinujte ho nanejvýš s lehoučkým hydratačním sérem na bázi kyseliny hyaluronové. Naopak kyselinu hyaluronovou, peptidy nebo niacinamid lze párovat velmi dobře.

Ať už sér použijete vícero, nebo zůstanete u jednoho, vždy je nanášejte na vyčištěnou pleť a s množstvím to nepřehánějte. Bohatě stačí pár kapek. Ty jemně vklepejte do pokožky. "Každému séru pak dejte dostatek času na to, aby se do pleti dostatečně vsáklo a jednotlivé produkty tak společně nevytvářely protivné žmolky, které se budou z obličeje drolit celý den," radí dermatoložka.

Zdroj: Dermatoložka Lucie Rajská