Ochranný UV faktor by měl být samozřejmostí celý rok, na jaře ale zvlášť. Pleť je totiž po zimě ještě bledá a oslabená, a tudíž také mnohem náchylnější ke spálení. „Jednorázové, nebo dokonce opakované spálení pokožce velmi škodí,“ upozorňuje primář pražské laserové kliniky Esthé Pavel Zloský. I když vám spálení může připadat jako prkotina, o které za pár dní nebudete vědět, kůže si všechny sluneční ústrky dobře pamatuje a škody vám později nemilosrdně sečte v podobě vrásek, povadlých kontur nebo pigmentových skvrn. Zvlášť patříte-li k světlejším fototypům.

Začněte padesátkou

S prvním jarním sluníčkem proto nejprve vytáhněte nejvyšší UV faktor a snižujte ho až ve chvíli, kdy si pokožka vytvoří přirozený zlatavý nádech. Teprve to je signál, že už se se škodlivým slunečním zářením zvládne poprat lépe. Nejsvětlejší fototyp, děti, lidé se sklonem k tvorbě pigmentových skvrn, citlivky, těhotné a ženy užívající antikoncepci by ale měli zůstat u padesátky i po zbytek roku.

Tvář je škodlivému UV záření vystavená mnohem dřív a také mnohem častěji než zbytek těla. Proto patří k místům, kde je kůže vlivem slunečního záření poškozená nejvíce. A i když o rizicích spojených s UV zářením dobře víme, jen málo z nás se maže i jinde než na dovolené nebo u vody.Přitom minimálně tvář, která je slunci vystavená prakticky celoročně, UV faktor potřebuje denně. Denní krémy stejně jako make-up ale obyčejně příliš vysoký UV faktor neobsahují, a na agresivní jarní sluníčko tak stačit vůbec nemusí.

Nechcete-li v běžné dny používat klasický opalovací krém, sáhněte po nové generaci make-upů či BB krémů, které pleť nejen sjednotí a opticky vyhladí, ale zároveň jí také nabídnou ochranu v podobě velmi vysokého UV faktoru. Další skvělou jarní vychytávkou jsou pak lehce zabarvené opalovací přípravky, které vaší pleti propůjčí jemný opálený nádech a zároveň ji ochrání.

Podpora zevnitř

Betakaroten, lykopen, vitamin E nebo lutein patří v rámci příprav na opalovací sezonu k nejlepším spojencům. Mají totiž silné antioxidační vlastnosti, které kožním buňkám pomáhají lépe zvládnout nápor volných radikálů spojených s ultrafialovým zářením. Pleti tak pomůžete, aby se lépe vyrovnala se škodami, které na ní každé vystavení sluníčku napáchá. Aby dobře účinkovaly, je třeba nasadit je minimálně měsíc před tím, než se vyrazíte slunit.

„Rozhodně to ale neznamená, že by pak pokožka byla před slunečním zářením chráněná,“ varuje před přeceňováním betakarotenu dermatolog Pavel Zloský. Riziko, že se spálíte, tedy i přes antioxidační doping zůstává pořád stejně vysoké. A to přesto, že lutein, lykopen a betakaroten pomáhají pokožce získat rovnoměrný bronzový odstín. Potíž je totiž v tom, že s produkcí kožního barviva melaninu, který pokožku přirozeně chrání před spálením, tenhle proces nemá nic společného. Bronzová iluze je způsobena tím, že všechny zmíněné látky patří mezi takzvané karotenoidy, tedy oranžová rostlinná barviva, která se ukládají v podkoží. V tomhle případě jde tedy jen o čistou estetiku.

Zdroj: