Jak ájurvéda nahlíží na krásu

Ájurvéda rozlišuje tři fyzické typy neboli dóši – kaphu, vátu a pittu. Část každé této dóši je zastoupena v každém z nás, přičemž jedna z nich je vždy dominantní. Nerovnováha mezi těmito typy v těle se projevuje fyzickými i psychickými problémy v našem životě. V oblasti hlavy sídlí celkem 31 energetických bodů, celkově je jich v těle 108. Jedná se o místa, kde se koncentruje naše životní energie.

Těchto 31 bodů na naší hlavě můžeme stimulovat pomocí olejové masáže, která je v ájurvédě tak oblíbená. Díky ní můžeme získat zpět ztracenou rovnováhu, která nám zajistí to, že se budeme cítit nejen zdravě, ale také krásně a svěže. Právě z toho důvodu se tato olejová masáž provádí i v oblasti hlavy a vlasů.

Účinky rostlinných olejů na vlasy

Jak asi můžete tušit, základem péče o vlasy podle ájurvédy jsou oleje. I když se nechcete řídit přímo ájurvédskou filozofií, rostlinné oleje mají na vlasy blahodárné účinky tak jako tak. Oleje mohou vlasy změkčovat a zvláčňovat a dodat jim zdravý a přirozený lesk. Pokud si vlasy myjete až příliš často, můžou mít narušenou vrstvu ochranného kožního mazu, proto se lámou a působí nezdravě. Oleje tato vlasová vlákna opět zacelují.

Při olejové masáži získává pokožka dostatečné množství živin, mastných kyselin, antioxidantů, vitaminů a minerálů. Díky tomu může opět produkovat nové zdravé vlasy. Oleje jsou vhodné i pro mastné vlasy, protože dokážou regulovat přirozenou tvorbu mazu. Samotná ájurvédská masáž hlavy pak zlepšuje cirkulaci krve a tím stimuluje růst vlasů.

Tradiční olejování vlasů

Pojem olejová masáž zní naprosto skvěle. Jak si ji můžete dopřát v pohodlí domova? Vyberte si kvalitní rostlinný olej – doporučuje se jojobový, sezamový nebo arganový. Tento olej zahřejte ve vodní lázni na teplotu, která vám bude příjemná. Suché vlasy si rozčešte a vytvořte si pěšinku uprostřed hlavy. Olej si rozetřete do dlaní a nanášejte ho nejprve na střed hlavy, následně vmasírujte konečky prstů směrem od středu hlavy do strany a potom zpět od uší až nahoru. Dále pokračujte směrem dolů k čelu a poslední směr je dolů k zátylku. Potom olej vmasírujte po celé hlavě krouživými pohyby. Takovou olejovou masáž si můžete dopřát každý týden.

Vsaďte na studenou vodu

Posledním ájurvédským tipem pro zdravé a silné vlasy je studená voda. To možná už nezní tak příjemně jako olejová masáž, ale i ta dokáže s vlasy zázraky. Obecně se doporučuje celková sprcha vodou o pokojové teplotě. Pokud vám ale pomyšlení na chladnou sprchu není nepříjemné, zkuste si alespoň vlasy opláchnout vždy na konci mytí studenou vodou. Teplo a horko vlasům totiž škodí, jsou suché a slábnou vlasové kořínky. Díky studeným oplachům jim dodáte opět sílu.

Studený oplach i olejová masáž se můžou velmi snadno stát jedním z vašich rituálů sebepéče. Nezapomínejte na sebe. Olejová masáž hlavy vám navíc zajistí klidný spánek a uleví vám od stresu a bolesti hlavy.