Náplasti na černé tečky na nose nejspíš znáte. Ostatně na trhu už jsou pěkných pár let. Na několik minut se přilepily na nos a pak jste je i s nečistotami z pórů elegantně sloupli. Mělo to samozřejmě svoje mouchy – ne vždy to úplně spolehlivě fungovalo. Leckdy bylo třeba celý proces několikrát zopakovat. S moderními kosmetickými náplastmi neboli patchi či stripy se vám to nestane. Jsou totiž mnohem sofistikovanější, a to jak co do obsahu účinných látek, tak do způsobu použití. Některé se na tvář lepí na pár minut, jiné se nechávají působit celou noc. Navíc už zdaleka neřeší jen zanesené póry, ale třeba i pigmentové skvrny, vrásky, kruhy pod očima, nebo dokonce přebytečné tukové polštářky na břiše.

Kosmetické náplasti fungují na podobném principu jako oblíbené sheet masky, které mají formu textilie napuštěné účinnými látkami. Řeší ale jednotlivosti nebo jen určité části obličeje či těla. Takhle vysoce lokální koncentrovaná péče je výhodná v tom, že se můžete zaměřit na drobné nedokonalosti, aniž byste při tom zasahovali do těch částí obličeje, které to nepotřebují. Ušetříte si tak případné podráždění.

Přelepte to

Přestože na trhu najdete mnoho druhů kosmetických náplastí, těmi nejoblíbenějšími zůstavají ty, které se zaměřují na pupínky nebo černé tečky. Obvykle pracují s kyselinou salicylovou, která má schopnost uvolňovat póry a usnadňovat hojení pupínků. A často se lepí na noc. Pleť je před tím samozřejmě třeba vyčistit a osušit, což ostatně platí pro všechny typy kosmetických náplastí. Ráno pak náplast slepíte a pokračujete svou standardní kosmetickou rutinou.

Patříte-li ke šťastlivkyním, které pupínky netrápí, doporučujeme vaší pozornosti náplasti určené na oční okolí nebo ty s anti-ageingovým efektem, které se dají nalepit například na čelo nebo tváře. Nejmodernějším typem náplastí jsou ale ty s mikrojehličkami. Ty při nalepení projdou nejsvrchnější vrstvou kůže, kterou při tom jemně a bezbolestně naruší. Díky tomu se pak účinné látky z náplasti dostanou mnohem hloub než běžná kosmetika. Nabízejí tak účinnou a bezpečnou domácí alternativu k profesionální mezoterapii u dermatologa.