Podbradek si většina z nás podvědomě pojí s nadváhou. Kila navíc jsou sice opravdu jednou z hlavních příčin, proč se brada začne množit, ale rozhodně nejsou příčinou jedinou. Dvojitou bradu totiž mají i ženy, které jsou jinak štíhlé. „Podbradek vzniká povolením pokožky pod bradou, někdy i vytažením kůže při ukládání tuku. Nejčastěji jsou k němu vrozené dispozice. Ochablost pokožky většinou přichází u každého věkem – u někoho dříve, u někoho později,“ vysvětluje dermatoložka a anti-agingová specialistka Tereza Gabryšová z pražské Kliniky YES VISAGE. Potíž je, že jakmile se tuk pod bradou jednou usadí, na rozdíl od jiných partií je takřka nemožné zbavit se ho cvičením nebo dietou. Nejlepší je tedy soustředit se na prevenci a vůbec bradě nedovolit, aby se rozmnožila.

Prevence na každý den

Kůže každého člověka s věkem ztrací elasticitu – ubývá v ní totiž množství kolagenních a elastinových vláken, které zodpovídají právě za pružnost pokožky. Spodní hrana čelisti a brada pak většinou patří k těm místům, kde je působení času a gravitace znát nejvíce. Začněte tím, že do péče o svůj zevnějšek zahrnete i krk, který se velmi často opomíjí. V praxi to znamená, že byste ho měla stejně jako svůj obličej každý den pečlivě vyčistit a promazat krémem. Použít můžete ten, který používáte na obličej, ještě lépe ale uděláte, když si pořídíte péči určenou speciálně na oblast krku, podbradku a případně i dekoltu. Tím zpomalíte stárnutí pokožky a udržíte ji déle pevnou, což je první předpoklad pro to, aby váš profil zůstal pokud možno beze změn.

Důležité je také udržovat si stabilní váhu a hlídat si správné držení těla. I to má totiž na vznik podbradku velký vliv. Pokud totiž chodíte s předsunutou bradou, svaly na vašem krku ochabují, čímž rozvoji druhé brady nahrávají. Snažte se tedy během dne myslet na to, abyste se srovnali. Většinou stačí, když si představíte, že vás někdo za temeno hlavy vytahuje směrem ke stropu. V tu chvíli se celá vaše páteř včetně té krční, srovná do správné polohy.Od věci nejsou ani speciální cviky, které se zaměřují na oblast podbradku. Mezi ty nejůčinnější patří takzvaný lev z obličejové jógy: Posaďte se na židli, oči a pusu otevřete dokořán a do hlubokého výdechu vyplázněte jazyk, jako byste se chtěli dotknout brady. Anebo můžete posílat ke stropu polibky. Stačí v mírném záklonu našpulit rty.

Když se podbradek začíná rýsovat

Pokud se vám už podbradek začal rýsovat a pohled na něj vám vadí, je nejlepší navštívit estetického dermatologa, případně plastického chirurga. Nic než radilání řešení totiž na druhou bradu bohužel nezabere. Zároveň platí, že čím dřív k odborníkovi přijdete, tím jemnější zákrok vás čeká. „Estetická medicína nabízí pro ošetření krku více možností. Rozhodnout se můžeme pro stimulaci tvorby kolagenu a zpevnění neinvazivně laserem nebo radiofrekvencí, doplnění hydratace a pružnosti prostřednictvím mezoterapie nebo třeba pro redukci tukového nadbytku a zpevnění kůže pomocí injekční lipolýzy (Belkýra),“ vyjmenovává dermatoložka Gabryšová možnosti, které se nabízejí v případě, že je podbradek zatím jen málo viditelný. Nejoblíbenějším zákrokem v počínající fázi dvojité brady je injekční lipolýza, při které lékař přímo do podbradku vpíchne lecitin. Tato látka naštěpí tukové zásoby, které se pak samy vyloučí ven z těla. Lecitin zároveň příznivě ovlivňuje kolagenová vlákna v kůži, takže zároveň dojde i k celkovému zpevnění oblasti. Jedinou nevýhodou je, že bývá třeba jít na zákrok vícekrát. Jedno sezení při tom vyjde zhruba na tři tisíce korun.

Zdroj: www.yesvisage.cz