Udivoval odedávna, udivuje stále

Lotos má však ve své stavbě několik zvláštností, které ho činí výjimečným. Můžeme začít s oddenky, ve kterých byste po proříznutí objevili důmyslné dutiny, sloužící k vedení vzduchu a odvětrávání celé rostliny. Speciální vychytávku mají i listy, díky kterým již dávní buddhisté, hinduisté nebo staří Egypťané uctívali lotos jako symbol čistoty a neposkvrněnosti. Na povrchu okrouhlých listů se totiž nacházejí drobounké výstupky, natěsnané k sobě v takové blízkosti, že mezi ně nedokáže zapadnout ani zrnko prachu. Bavíme se tu teď o velikosti jen několika málo nanometrů. Žádná špína se tak nedokáže na listech udržet a ty pak zůstávají neustále čisté. Na tak malých výstupcích si i kapky vody dovedou udržet svůj kulovitý tvar a sklouznout. Tento princip tedy zároveň funguje jako osobní pláštěnka. Začali jej zkoumat i vědci a nazvali ho lotosový efekt. Podobné, uměle vytvořené struktury mají vodoodpudivé a samočisticí vlastnosti a jsou skvěle použitelné v medicíně, v technice a na různých textilních materiálech jako nanoimpregnace. Nikde ani smítko – splněný sen! Poslední takovou kuriozitou v lotosové anatomii je plod, připomínající kropítko zahradní konve. Ve vhodný čas se z něj ovšem místo vody vysypou semena. Sušený plod se pak využívá i jako dekorace při aranžování.

Dva lotosoví bratři

Rod lotos má jen dva druhy – lotos indický (Nelumbo nucifera) a lotos žlutý (Nelumbo lutea). Pojďme se nejprve podívat na známější druh – lotos indický, jiným názvem také lotos ořechonosný. Rodné kořeny má zapuštěné ve vodách jihovýchodní Asie, velmi hojný je – kupodivu – v Indii (až do podhůří Himálaje), odkud byl také popsán. Překvapivou informací může být, že jeho přirozený výskyt sahá až na samý okraj Evropy. Samostatnou populaci má na severu Kaspického moře, v deltě řeky Volhy. Velký význam má v hinduismu a v buddhismu, jeho bílé až růžové květy symbolizují čistotu a dlouhověkost. Můžeme ho najít buď v jezírkách u chrámů, anebo v mísách přímo u oltářů. Možná také znáte jógovou polohu zvanou lotosový květ, ve které se často medituje. Lotosová poupata, květy, plody i listy inspirují asijské umělce a architekty a plastiky, kresby či lampičky v jejich tvaru zdobí chrámy, pagody i domácí oltáře.

Druhým z lotosů je pak lotos žlutý, který má rodiště v oblasti Spojených států, potuluje se po Mexiku a našli byste ho i ve sladkých jezerních vodách Karibských ostrovů. A opravdu, tento lotos má krásné velké, a především žluté květy.

Semena na talíři i v knize rekordů

Když už je řeč o květech, na rozdíl od leknínů plovoucích na hladině se tyčí na vzpřímených stoncích až metr nad vodou. Bývají výrazné, barevné, s průměrem i okolo deseti centimetrů. Nešetří ani tyčinkami, kterých nalezneme ve středu květu až čtyři sta. Není divu, že takový pěkný květ hmyz nepřehlédne. Od květů už je jen skok k semenům, která se také dočkala své chvíle slávy. A že semena lotosů umějí čekat. Drží si totiž takový skromný rekord v délce klíčivosti. Je doložené, že vyklíčilo semeno staré až tisíc tři sta let – a to už je nějaká doba. Za zmínku také stojí, že tato semena jsou jedlá, a po tepelné úpravě i velmi dobrá. Nejsou však ani zdaleka poslední částí rostliny, kterou můžete zahrnout do svého jídelníčku. Konzumovat lze i sušené květy, které se často přidávají do čajů, oddenky si v Asii můžete dopřát hlavně vařené, v České republice je obyčejně najdete sušené. Takový lotosový oběd může být zdraví velmi prospěšný. Rostlina totiž obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, například fosforu anebo draslíku. Ve staré asijské medicíně se velmi často nasazoval při léčbě respiračních onemocnění.

Daří se mu v květináči?

Palčivá otázka, která vás už možná napadla, je: dá se takový pěkný leknín – totiž, pardon – lotos, pěstovat i v domácích podmínkách? Ano, jistěže dá, když budete mít dostatečné teplo i světlo a velkou mísu vody, nějaká ta semena a trochu štěstí. Abych to lehce specifikovala – na dno k zakořenění lotos ocení rašelinu s přidaným hnojivem, chybu neuděláte přidáním písku. Lotos lépe poroste v teple, a proto vám poděkuje za místo, kde se bude moci koupat ve slunečních paprscích a vyhřáté, zhruba dvacetistupňové vodě. Ovšem nejdůležitější je dostatek světla. Během zimních měsíců je to nejčastější důvod v jeho úmrtním listu. Prodávají se ale i zakrslé kultivary, vhodné do nádob, které tropické jezero nepotřebují.

Ve shrnutí se jedná o velmi užitečnou rostlinu, s přesahem do gastronomie a náboženství. Zároveň v něm ale nalezneme i zdatného a vynalézavého hráče na poli evoluce a přizpůsobivosti. Především tu však je stále řeč o velmi půvabné rostlině.