Příznaky premenstruačního syndromu se mohou lišit mezi jednotlivými ženami, ale některé z nejčastějších příznaků zahrnují:

  • Fyzické příznaky: bolesti hlavy, bolesti prsou, nadýmání, zvýšená chuť k jídlu, únava, bolest zad a svalů.
  • Emoční příznaky: podrážděnost, náladovost, úzkost, deprese, pláčlivost, snížená koncentrace a změny spánku.
Zdroj: Youtube

Přesná příčina PMS není zcela známa, ale vědci se domnívají, že hormonální změny během menstruačního cyklu jsou jedním z hlavních faktorů. Konkrétně se předpokládá, že kolísání hladin estrogenů a progesteronu může ovlivnit chemické látky v mozku, které regulují náladu a emoční stabilitu.

Pokud trpíte příznaky PMS, existují některé strategie, které vám mohou pomoci zvládat tento nepříjemný stav:

  • Zdravý životní styl: Zdravá strava, pravidelná fyzická aktivita a dostatek spánku mohou pomoci snížit příznaky PMS. Vyhněte se potravinám bohatým na soli, cukru a kofeinu, které mohou zhoršit nadýmání a podrážděnost.
  • Relaxační techniky: Vyzkoušejte různé relaxační techniky, jako je jóga, meditace nebo hluboké dýchání. Tyto techniky mohou pomoci snížit stres a zlepšit emoční stabilitu.
  • Podpora emocionálního zdraví: Hovořte o svých pocitech s důvěryhodnými lidmi, jako jsou přátelé, rodina nebo terapeut. Podpora a sdílení zkušeností s ostatními mohou být prospěšné.

Lékařská pomoc: Pokud jsou příznaky PMS pro vás silné a obtížně zvladatelné, měli byste se poradit s lékařem. Existují léky a hormonální terapie, které mohou pomoci ovlivnit hormonální nerovnováhu a snížit příznaky.

Je důležité si uvědomit, že PMS je běžným jevem u mnoha žen a není třeba se za něj cítit vinna. Každá žena může mít individuální zkušenost s PMS, a proto je důležité najít strategie, které fungují nejlépe pro vás. S přiměřenou péčí a podporou můžete minimalizovat vliv PMS na svůj každodenní život a udržet si vyváženost a pohodu.

Zdroj: