Zvyšuje krevní tlak. Způsobuje obezitu. Je příčinou zubních kazů. Má vliv na akné a únavu. Narušuje imunitu a podněcuje chronické záněty. Přispívá ke vzniku kardiovaskulárních nemocí. Urychluje stárnutí. Souvisí s demencí. Když veřejné školy v New Yorku snížily množství cukru v obědech a svačinách, jejich akademické hodnocení vzrostlo o 15,7 procenta. Ano, cukr má prý vliv i na soustředění a schopnost učit se.

Cukru neodoláš

Jenže nic není černobílé. Cukr není zdravou výživou, ale není ani jedem. I když většina z nás by ho mohla konzumovat méně, je v pořádku dopřát si ho v rozumném množství. „Cukr je životně důležitý pro zdraví mozku,“ tvrdí dokonce psychiatr a nutriční specialista dr. Drew Ramsey. O tom, že mozek potřebuje cukr, je přesvědčený i neurochirurg profesor Vladimír Beneš.

Neznamená to ovšem, že to nejskvělejší, co člověk může udělat, je spořádat na posezení dva banánky v čokoládě. Ale přírodní cukry – například ty, které se nacházejí v medu, ovoci či javorovém sirupu – mohou prý opravdu být v lecčems přínosem.

Odborníci doporučují, že z přidaných cukrů by mělo pocházet méně než 10 procent denního kalorického příjmu. Nejrůznější statistiky však ukazují, že je to ve skutečnosti mnohem více. Nedávný výzkum Nielsen Admosphere potvrdil, že více než polovina Čechů si sladkosti dopřává alespoň několikrát týdně. Denně si na nich pochutnává pětina lidí a pouhá 3 procenta tento druh jídel nejí vůbec. Cukrovým nástrahám je pro většinu z nás velmi složité odolat.

Jak cukr překonal voly

Kde jsou ty doby, kdy cukr býval lékem! Vyráběly se z něj léčivé sirupy, prášky, dokonce i infuze. Někteří britští lékaři ještě v 18. století zastávali metodu foukání práškového cukru do očí, aby vyléčili oční problémy. Cukr býval v minulosti drahou komoditou, i na královských dvorech se objevoval sporadicky. V nejstarších českých kuchařkách byl doporučován jako střídmě používaný kořenicí přípravek vhodný nejen na moučníky, ale též k masu. Coby zásadní přísada sladkých jídel se objevil až koncem 16. století, přičemž dějepisné informace zmiňují, že 100 gramů cukru mělo tenkrát stejnou cenu jako tři „dobře krmení voli“.

Změna nastala až okolo poloviny 19. století. Cena cukru klesala, lidé zjistili, že je skvělé si přislazovat nápoje, a cukr začal nepokrytě dobývat kuchyně, spíže a žaludky i těch nejchudších. Jenže nikdy ne v takové míře, jako je tomu dnes.

Vsadit na detoxikaci

„Spotřeba rafinovaného cukru vzrostla za posledních sto let asi třicetinásobně,“ říká MUDr. Tereza Hodycová, lékařka a psychoterapeutka. A to je pravděpodobně i důvod, proč je cukr najednou jedem.

„Přestože jsou známé negativní následky vysoké konzumace cukru, jeho snižování ve stravě bývá obtížné. Evoluce nás vybavila chuťovými preferencemi sladkých potravin před kyselými či hořkými z prostého důvodu, protože v přírodě sladké plody nebývají na rozdíl od těch ostatních jedovaté. Navíc v dávných dobách, kdy bylo celkově jídla málo a muselo se šetřit energií, poskytovaly sladké potraviny větší zdroj energie a díky tomu si mohl člověk nastřádat více zásob,“ podotýká lékařka.

I proto se v poslední době začaly objevovat různé detoxikační kúry zaměřené alespoň na dočasné omezení cukrů v jídelníčku. Doktor Edward Group z Americké klinické rady pro výživu například tvrdí: „Studie z roku 2015 zjistila, že omezení cukru na pouhých 10 dní výrazně zlepšilo prakticky všechny aspekty metabolického zdraví u obézních dětí. Všem se ale sníží diastolický krevní tlak, hladiny triglyceridů, hladiny glukózy v krvi a LDL cholesterol. Omezení příjmu cukru zlepšuje zdraví srdce, funkci jater a podporuje dlouhověkost.“

Před létem nutno zdůraznit, že i nějaké to shozené kilo může při cukrové detoxikaci přijít jako na zavolanou.