Bílou mouku vám žádný výživový poradce nedoporučí, o Vánocích jí je ale všude plno. Její příjem můžete snadno zkrouhnout tím, že ji při pečení z části nahradíte moukou celozrnnou nebo třeba bezlepkovou. Jen je třeba počítat s tím, že budete muset přidat zhruba o desetinu více tekutiny, protože tyto mouky více sají.

Bez cukru

Vaše rodinné klenoty není problém ozdravit použitím nerafinovaného třtinového cukru. Do receptu ho použijte tolik, kolik byste do něj nasypali cukru bílého, anebo klidně méně. Nerafinovaný třtinový cukr obsahuje na rozdíl od toho bílého minerální látky a má zajímavý karamelový nádech. Kromě toho můžete použít i přírodní sirupy, jako jsou javorový, čekankový, kukuřičný, rýžový…
Nejsnazší je nahradit jimi med, protože se v receptu už počítá s tekutou složkou. Pokud sirup dáte místo krupice, zaměřte se na konzistenci těsta. Nemělo by být příliš ‚blátivé‘ a tekuté, v takovém případě je lepší přidat na mouce, oříškách či jiných pevných surovinách. Většinou stačí přidat kolem 10 procent.
Nejlepší řešení pro vánoční ‚pečení‘ ale představují raw recepty: kuličky, řezy a dorty, které využívají jako sladidlo sirupy, ovoce či datle nebo rozinky. S nimi se dá opravdu experimentovat. Někdy je obalíte v kokosu, jindy v pistáciích, příště přidáte špetku pepře nebo do čokolády zamícháte chilli. Z jednoho základního druhu tak uděláte mnoho variant.
Další alternativu cukru představují povidla a marmelády, banán nebo strouhané jablko.

Náš tip: NEPEČENÉ ‚RAFAELO‘

100 g zlatých rozinek
100 ml kokosové smetany
100 g kokosu
200 g jáhel
40 ml kokosového sirupu
25 celých loupaných mandlí

Rozmixujte rozinky s kokosovou smetanou. Jáhly propláchněte ve studené vodě, dejte je do hrnce a zalijte, aby byly ponořené. Přidejte rozmixované rozinky a kokosový sirup. Přiveďte k varu a vařte asi 20–30 minut. Veškerá voda by se měla vstřebat. Zkuste, zda jsou jáhly dostatečně měkké, a poté do nich dejte půlku kokosu.Jakmile směs vychladne, rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte kuličky, vetkněte do nich mandli, obalte je ve zbývajícím kokosu a dejte vychladit.

Zdroj: časopis Kondice, časopis Vlasta, www.nepecenecukrovi.cz, www.zabehu.cz