Nemějte nic na stole

Prvním pravidlem a tipem, jak se uhlídat, je nemít nic na očích. Spousta rodin a lidí má ve zvyku mít neustále něco dobrého k jídlu na stole. Ať už to jsou brambůrky, oříšky, nebo třeba otevřená bonboniéra s čokoládou. Tím, že neustále uvidíte takovéto potraviny, budete mít také na ně větší chuť a této chuti pravděpodobně podlehnete a pár kousků si dáte.

Proto je lepší nic nemít na očích ani na stole. Pokud nechcete takové věcí jíst, ani je nekupujte. Pokud už je doma máte nebo někdo z rodiny se odmítá těchto pochutin vzdát, poproste je, ať je uchovávají v uzavřených skříňkách nebo je po otevření snědí a nenechávají je válet se všude možně po bytě.

Zbavte se různých pochutin


Pokud nechcete ujídat nezdravé brambůrky, čokoládu či cokoli, čím zaháníte chuť a hlad, nekupujte si takové věci. Jakmile dostanete na něco chuť, nic nenajdete. Pokud vás bude trápit hlad, musíte si připravit plnohodnotné jídlo, a v případě, že vás honí jen mlsná, se uhlídáte.

Nahraďte snacky zdravě!

Každý má samozřejmě sem tam na něco chuť nebo rád něco ujídá u sledování televize. Zkuste vyměnit nezdravé snacky za zdravé!

Jak a čím nahradit nezdravé potraviny?

nakrájenou zeleninou na kousky
melounem
místo brambůrek opečenými brambory v troubě s minimem oleje
ovocem

Proč se zbavit ujídání

Proč je vlastně důležité přestat s tímto ujídáním? Má to hned několik důvodů a může vám to pomoci třeba v dietě.

Zvyšujete svůj kalorický příjem.

Tím, že během dne sníte kdeco, zvyšujete svůj kalorický příjem, aniž byste si toho byli vědomi. Navíc po jedné hrsti brambůrek brzy dostanete hlad, takže váš kalorický příjem bude vyšší, než možná počítáte.

Spousta lidí, kteří se snaží hubnout, má pocit, že vlastně nic nejedí a jejich kalorický příjem je nízký. Zapomínají však, že během dne několikrát zakousnou různé svačiny, třeba v podobě čokolády, brambůrek, oříšků, tyčinek apod. I toto ujídání je důležité započítat do kalorického příjmu.

Vynecháváte plnohodnotná jídla.

Druhá skupina lidí ujídáním oddaluje pocit hladu a někdy dokonce kvůli ujídání vynechává plnohodnotná jídla, což může být problém. Jídlo není nepřítel a je potřeba mít zdravý a vyvážený jídelníček, nikoli zahánět hlad nekvalitními pochutinami. Pokud máte hlad, najezte se a nezahánějte ho pouze malými svačinami a zobáním oříšků.

Přijímáte zpracované potraviny.

Takové ujídání není ve většině případů založené na kvalitních potravinách (což by poté nebyl zase takový problém, jednalo by se o zeleninu či ovoce, šunku atd.). Většinou lidé zobou zpracované potraviny v podobě brambůrek, tyčinek, čokolády apod.