Pocity a nálady po jídle

Známe je všichni. Jsou jídla, po kterých máme kupu energie, obrovskou chuť do práce a bystrou mysl. A pak pokrmy navozující únavu a malátnost. S těmito vlastnostmi potravin pracuje celá řada odborníků, kteří si už dávno uvědomili, že strava není jen zdroj kalorií, bílkovin, sacharidů a tuků. Ovlivňuje i náladu a celkové rozpoložení.

Experti občas tento jev popisují na principu pohybujícího se kyvadla. Na jedné straně se nachází potraviny tzv. expanzivní, na druhé pak restriktivní. Pohyb kyvadla pak funguje na základě obvyklých fyzikálních zákonů – čím více ho vychýlíte k jedné straně, tím snáze a rychleji se pak zhoupne k té druhé.

Mezi expanzivní potraviny patří sacharidy, kofein, alkohol a obecně produkty rostlinného původu, které ve vhodné dávce navozují uvolnění a pocity štěstí (ovšem pozor – nadměrná konzumace vede k malátnosti, depresím a celkovému útlumu), zatímco restriktivní potraviny (živočišné produkty – vajíčka, maso, sůl…) umí při uváženém dávkování příznivě ovlivnit pozornost, ale ve velkých dávkách zvyšují vnitřní napětí.

Ideální je rovnováha

Veškeré děje v živé přírodě se vždy snaží o nastolení rovnováhy, v principu kyvadla to znamená hledání optimálního středu. Co myslíte, že se stane, když budete konzumovat příliš mnoho restriktivních pokrmů? Kyvadlo se vzápětí zhoupne a budete bojovat s neodolatelnou chutí na potraviny expanzivní. Jednoduše řečeno po řízku s kaší přijde chuť na sladké.

Jestli vás do této chvíle překvapovalo, proč bojujete s tak silnou chutí, když reálně nemůžete mít hlad, tak nyní víte, že vám tělo signalizuje svou potřebu rovnováhy. A neděje se tak jenom ve vazbě na stravu.

Restriktivní styl života (stres, tenze) by měl být vyvážený expanzivními aktivitami (odpočinek, relaxace). A pokud tělu nedopřejete odpočinek fyzický, tzn. expanzivní aktivitu, bude se dožadovat alespoň expanzivní potraviny (čokoláda a další sladkosti). Než sáhnete po bonboniéře, zamyslete se nad tím, jestli by nepomohla horká vana, více spánku nebo meditace.

Jakékoli výrazné výkyvy v každodenních činnostech i v jídelníčku jsou pro člověka (tzn. jeho tělo i psychiku) velice vyčerpávající. Velmi často bývají příčinou tzv. „vyhoření“. V rámci pomyslného kyvadla je totiž ideální se pohybovat v malém rozpětí kolem středu. Když sami sebe zaženete do extrému například striktní dietou, nemůžete se vůbec divit, že vzápětí „selžete“ – to se jen tělo brání jednomu extrému tím druhým.

Pochopení jako cesta k úspěchu

Jakkoli se stále zdůrazňuje potřeba pevné vůle, disciplíny a odhodlání, mnohdy je to především pochopení všech okolností, které vám pomůže najít cestu k cíli. Když budete vědět, proč máte určité pocity a stavy, položíte si klíčovou otázku, jak se jim vyhnout. A začnete prostřednictvím pochopení těchto jevů zjišťovat, jaké má vaše tělo nároky, chápat, co se s vámi děje a proč.

Pochopení vlastních potřeb vede ke schopnosti činit správná rozhodnutí.