Tradiční čínská medicína a ájurvéda mluví o teplotní charakteristice potravin – zatímco chladné potraviny nás ochlazují, zahřívající přispívají k lepšímu fungování našeho metabolismu. Pokud si chcete přes zimu udržet štíhlou postavu, vyhněte se konzumaci velkého množství chladivých potravin. Možná vás překvapí, že ačkoli tyto potraviny považujeme za ‚dietní‘, v zimě nám mohou naše trávení zatížit a přidat nám pár kilo navíc. Jaké potraviny to jsou?

Ledový salát

Během chladných dnů zapomeňte na mísy salátů, lupení a tepelně neupravené zeleniny. Venku je zima, a tak i vaše tělo potřebuje jídlem zahřát. Polévky, vývary, dlouho pečená masa a jídla z jednoho hrnce vám udělají dobře. Tepelně upravená strava jídlo vlastně ‚předtráví‘ a zahřeje vás zevnitř. To věděly už naše babičky. Tepelná úprava zeleninu sice obere o jistou dávku vitaminů, ale vaše tělo ji lépe stráví a získá z ní ve finále více živin než ze zeleniny syrové. Čerstvou zeleninu v zimě omezte maximálně na mističku k hlavnímu teplému jídlu. Pokud vaše trávení nefunguje úplně dobře, tepelně neupravené zelenině se v chladných dnech zcela vyhněte.

Mléko a mléčné výrobky

Z lednice vytažený jogurt, tvaroh nebo sklenice ledového mléka není zdravá snídaně ani svačinka. Mléčné výrobky z kravského mléka jsou přirozeně chladivé, pokud je navíc vytáhnete z lednice, jsou ještě víc ochlazující. Příčinou dětských soplů, ale i studené kapičky, která se drží u nosu v chladných dnech, může být přílišná konzumace mléčných výrobků. Tepelnou povahu mléčných výrobků změníte, když je tepelně zpracujete – tedy přidáte do kaší, domácích buchet nebo palačinek. Šálek mléka si v zimě vychutnejte raději teplý se špetkou kardamomu nebo kurkumy (kurkuma latté). Pokud si chcete vychutnat jogurt, nechte ho alespoň půl hodiny odstát při pokojové teplotě, než se do něj pustíte. A dopřejte si maximálně jeden denně.

Okurky a rajčata

Rajčata a okurky jsou letní záležitost. Dozrávají v létě, obsahují spoustu vody a jejich povaha je rovněž přirozeně chladivá. V zimě dávejte přednost vařené, dušené nebo pečené zelenině. Skvělou volbou je kvašená zelenina – stačí lžíce kysaného zelí, kvašených okurek nebo pickles k hlavnímu jídlu. Zajistíte si dávku enzymů, probiotik, vitaminů a minerálů a prospějete trávení.

Banány a mandarinky

Tropické ovoce roste v tropech, tedy v extrémních teplotách. Příroda to vymyslela tak, že v teplých podmínkách nás chce ochladit. Svou povahou je přirozeně ochlazující. Neříkáme, že je nutné se banánům a mandarinkám v zimě vyhnout úplně, myslete ale na to, že není vhodné jich sníst kilo na posezení.