Pocit žízně nerozhoduje

Mnoho lidí si mylně myslí, že když nemají pocit žízně, pít nepotřebují. Opak je však pravdou. Žízeň totiž představuje až varovný signál, který říká, že v našem těle není dostatečné množství tekutin a blíží se počáteční dehydratace. Při správně zvládnutém pitném režimu by se žízeň měla objevovat skutečně pouze minimálně.

Jestli víte, že pijete málo, a chcete to napravit, připravte si pomůcky pro zvýšení motivace. Skvěle fungují nejrůznější pěkné nádoby na vodu, na nichž máte přímo vyznačené množství vypité vody. Sklenici či lahev se snažte mít vždy po ruce a na očích, ať máte neustálou připomínku, že musíte pít.

Kolik tekutin vypít během zimy?

Základní doporučení pro optimální množství tekutin během zimních měsíců uvádí zhruba 2–3 litry tekutin během dne pro dospělého člověka. Základním údajem pro stanovení je tělesná hmotnost vynásobená číslem 0,3. Člověk o hmotnosti 70 kg má minimální příjem tekutin 2,1 litru vody. V této hodnotě však není započítaná žádná pohybová aktivita ani zvýšené pocení při vyšší teplotě, které znamená větší nároky na množství vody.

Dostatečný příjem tekutin hlídejte nejenom u sebe, ale především u dětí. Ty na doplňování tekutin často zapomínají a jsou náchylnější k dehydrataci. Snažte se však dbát na kvalitu vody, kterou pijí, a slazené nápoje v podobě šťáv zařazujte skutečně jen výjimečně.

Nejlepší nápoje pro dodržování pitného režimu

Pro doplnění potřebného množství tekutin během dne je nejlepší čistá voda. Střídejte pramenitou a minerální vodu pro zajištění vyváženého příjmu obsažených látek. Aby bylo pití lákavější a chutnější, můžete přidat plátky citronu, pomeranče, grepu a lístky máty. Voda s vymačkaným citronem poslouží i pro doplnění vitaminu C.

Příjem vody by měl tvořit zhruba 90 % celého pitného režimu během dne. Vhodným doplněním pro podporu hydratace jsou dále nejrůznější bylinkové či ovocné čaje. Do celkového příjmu tekutin se počítají i polévky. V zimním období jsou skvělým jídlem pro zahřátí.

Pozor na kafe nebo alkohol

Do denního příjmu tekutin by se nemělo počítat s kafem. Naopak se doporučuje vypít ke kávě alespoň jednu sklenici vody pro zmírnění dehydratačních účinků. Hlavně v zimě, kdy se chceme zahřát u horkého šálku kávy, se totiž snadno stává, že na vodu zapomeneme – a výsledkem mohou být například bolesti hlavy způsobené právě dehydratací.

Jasnou stopku má ve zdravém pitném režimu alkohol. Ten má totiž skutečně silné odvodňovací účinky. V zimě však vyvolává klamný pocit tepla, takže svařák nebo punč se zdá být jako dobrá volba. Jedním drinkem se nic neděje, jen dávejte pozor, ať to nepřeženete.