Ortorexie

V podstatě se jedná o stav, kdy jsou lidé nadměrně zaměření na zdravou výživu a obecně na zdravý životní styl, jejich posedlost se tak stává patologickou. Sami si ovšem problém neuvědomují, jak je u poruch příjmu potravy běžné. Domnívají se, že pro svoje zdraví dělají maximum, v konečném důsledku ovšem uvíznou v zajetí drastických omezení. Vysněný pocit dokonalosti tedy nepřichází, zato se začínají objevovat vážné psychické i fyzické obtíže. Poměrně často bývá ortorexie navázána například na obsedantně-kompulzivní poruchu, případně na anorexii či bulimii. Od nich se liší převážně v tom, že neřeší množství konzumovaného jídla, ale jeho kvalitu. Lidé s ortorexií se tedy zaobírají především zdravotním aspektem jídla, nikoli snahou zhubnout.

Jste ohroženi ortorexií?

Podle expertů jsou ortorexií ohroženi stejně muži jako ženy. Zatímco v případě bulimie či anorexie jednoznačně převládají mezi pacienty ženy, do extrému přivedený zdravý životní styl hrozí oběma pohlavím.

Zkuste si odpovědět na následující otázky:

1. Úzkostlivě sledujete etikety potravin a dokonale se vyznáte v nejrůznějších „éčkách“?

2. Pokud náhodou sníte něco, co nepovažujete za zdravé, trpíte výčitkami svědomí?

3. Vyřadili jste z jídelníčku určité ingredience (cukry, tuky, živočišné produkty, lepek apod.), aniž byste k tomu měli nějaký jasný zdravotní či etický důvod?

4. Plánování a výběr jídla vám zabírá značnou část dne?

5. Sledujete, co jedí ostatní, a neváháte je napomenout, když podle vašeho názoru nepostupují správně?

6. Vyhýbáte se pokrmům, které připravil někdo jiný než vy sami?

7. Domníváte se, že většina nemocí je léčitelná zdravou stravou?

Čím více kladných odpovědí, tím vyšší riziko. Není určitě snadné si to připustit, ale právě s ohledem na vlastní zdraví byste tak učinit měli. V určité fázi ortorexie si ještě zvládnete pomoct sami.

Když problém odhalíte včas…

Jakmile si připustíte, že vaše posedlost zdravým životním stylem není úplně v pořádku, podnikněte následující kroky:

1. Zapomeňte na striktní pravidla

Vystačíte s doporučeními a se zásadami, které platí, ale jednou za čas je možné (či dokonce vhodné) je porušit. Populární přístup 80 : 20, kdy 80 % konzumovaných jídel tvoří zdravá strava a 20 % cokoli, co vám chutná, je rozumný, funkční a ve vašem případně více než žádoucí.

2. Netrestejte se

Naučte se porušovat pravidla, aniž byste se následně trestali a utápěli ve výčitkách svědomí. Uvolněnější přístup k jídelníčku neznamená, že nemáte žádné hranice.

3. Vycházejte z relevantních informací

Až příliš mnoho lidí ohrožených či už přímo trpících ortorexií čerpá informace z neověřených, případně dokonce kontroverzních zdrojů. Na jejich základě si pak budují panickou hrůzu ze sóji, cukru, lepku apod. Takže ano, je dobré se vzdělávat a získávat nové vědomosti, ale mělo by se jednat o informace kvalitní a pravdivé. Zde samozřejmě platí i pravidlo, že musíte být obezřetní na sociálních sítích. Ne všichni úspěšní influenceři jsou současně dobrými dietology.

4. Nebojte se vyhledat pomoc

Za předpokladu, že se vám snaha vést zdravý životní styl vymkla z rukou, připravila vás o radost ze života, přátele a dost možná i o zdraví, je nezbytné vyhledat odbornou pomoc. Léčba většinou zahrnuje výživové poradenství a psychoterapii. Základem je podrobné vstupní vyšetření, které odhalí, zda netrpíte podvýživou. Důsledné vyřazení některých potravin či jejich složek totiž často vede k vážném nedostatku důležitých vitaminů a minerálů.

Následná terapie si pak klade za cíl napravit škody způsobené nevhodným stravováním a současně „narovnat“ vaše myšlení tak, aby zdravý životní styl skutečně zůstal zdravým.

Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30414078/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31075324/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34065506/