Zapisujte si jídelníček

Základem všeho je nemít vyšší energetický příjem, než máme výdej. To se lehce řekne, ale při sedavém zaměstnání je právě toto největší kámen úrazu. Důležité je tedy vědět, co jste za celý den doopravdy snědli. někdy si tak řekneme, že jste vlastně ani neměli oběd, ale ono někdy zákusek od kolegyně a avokádový toust vydá za víc než plnohodnotný oběd. Někdy se stává, že si i sami sobě lžeme nevědomky do kapsy. Proto si veďte deníček toho, co všechno jste za den zkonzumovali. Nápomocné vám můžou mít různé aplikace, které vám spočítají i počet přijatých kalorií.

Neozobávejte

Při sedavém zaměstnání se může stát, že budeme mít sklony k uzobávání různých drobných pochutin. Mnohdy se jedná o nepříjemný zlozvyk. Stejně jako si lehce navykneme uzobávat něco u sledování filmu, můžeme si tento návyk vypěstovat i při práci u počítače. Zapomeňte tedy na oříšky a různé sušenky při práci. Naopak, pokud máte potřebu svačit, tak si vychutnejte zdravou svačinu, kterou si doma připravíte. Mezi takové svačiny ale nepatří tatranka z automatu.

Jezte více za méně kalorií

Ano, jde to. Není to jen sen. Klíčem je jíst kvalitně, ne méně. Někdy i zdánlivě zdravé pokrmy obsahují mnohem vyšší počet kalorií. Představte si bio raw bezlepkový dortík – ano, zcela určitě je chutný a lepší než kupovaný tvarohový koláč ve vašem oblíbeném pekařství. Jeho kalorický příjem bude ale o dost vyšší než pořádná porce kuřete s rýží. Většinu vašeho jídelníčku by měla tvořit zelenina, která vás zasytí a zároveň tělo hydratuje. K lepšímu pocitu zasycení poslouží i menší talíř, díky kterému budete mít pocit, že jste si nandali pořádnou porci. Dbejte také na kvalitu potravin. Po pořádné porci steaku s hranolky budete nejspíš zralí spíš na to jít si lehnout, než sedět u počítače a být produktivní.

Plánujte si jídelníček

Nejlepší možnou variantou jsou krabičky z domova. Ne vždy máme možnost si ve firemní kantýně objednat nutričně vyvážené jídlo, které vám bude vyhovovat. Zkuste si dopředu promýšlet, co budete jíst a připravovat si obědy doma. Ze začátku se něco takového může zdát náročné, ale opět jde jen o vytvoření návyku. Časem se budete těšit na jídlo, díky kterému nepřiberete a navíc, budete plni energie. Váš oběd by v ideálním případě měl obsahovat bílkoviny v podobě masa, tofu, vajíček nebo luštěnin a komplexní sacharidy v podobě rýže, těstovin, kuskusu nebo brambor. Tukům se zpočátku vyvarujte.

Každý krok se počítá

I když vaše zaměstnání vyžaduje sezení u počítače, snažte se vymýšlet aktivity, při kterých se musíte hýbat i přes den. Zkuste třeba vynechat tramvaj a jít z práce nebo do práce pěšky. Nečekejte na výtah, ale vyšlápněte schody. Než zvednete telefon, abyste zavolali kolegyni, možná se můžete raději projít do vedlejší kanceláře.

Věnujte jen trochu času tomu, abyste si naplánovali na druhý den nejen schůzky a povinnosti, ale také to, co v tom spěchu budete jíst. Uvidíte, že taková příprava udělá nejvíc a brzy se budete cítit lépe nejen fyzicky, ale i vaše mysl ocení to, že si dopřáváte kvalitní palivo.

Zdroje:

https://aktin.cz/

https://www.flowee.cz/

https://www.individual.fitness/