KALORIE

Mnozí vás počítají a omezují, sklidíte hodně nevlídných pohledů a obvykle jste v očích svých pronásledovatelů spojená s jídlem. Teď ale máte jedinečnou možnost se představit v jiném světle…

Nejsem nic jiného než jednotka energie. Fyzikové o mně rádi říkají, že jsem vyjádřena množstvím energie či tepla, které je třeba k tomu, aby 1 gram vody zvýšil teplotu o 1 stupeň Celsia. Tuhle moji roli ale obyčejný smrtelník většinou naprosto ignoruje.

Bezpochyby. Každého obvykle zajímáte v podobě čísla vyjadřujícího kalorický příjem.

Samozřejmě, i takhle se na mě dá nahlížet – jako na množství energie, kterou člověk získá prostřednictvím jídla a pití. Musím si ale postěžovat, protože tihle laici mi pěkně zkomolili jméno.

Co tím myslíte?

Víte, já ve spojení s potravinářskými produkty používám svoje plné jméno, a to KILOKALORIE, případně je naprosto v pořádku využít zkratku „kcal“. Energie obsažená v potravinách a nápojích se totiž vyjadřuje v tisících kalorií, tedy v kilokaloriích. Ale mezi lidmi zdomácnělo označení „kalorie“, takže řada z nich si vůbec neuvědomuje, že 25 kcal – což v klidu přečtou jako 25 kalorií – je ve skutečnosti 25 000 kalorií nebo 25 kilokalorií.

Jste obávaná a současně naprosto nezbytná.

Zcela správně, organismus potřebuje energii k zajištění správného průběhu svých funkcí, ať už je to dýchání, činnost srdce, ledvin nebo myšlení. Já se mám v těle co otáčet, i když jeho majitel zrovna leží na gauči.

Jasně, tím se dostáváme k zajištění tzv. bazálního metabolismu, jestli se nepletu.

Nepletete. Bazální metabolismus, známý pod zkratkou BMR, vyjadřuje, kolik energie potřebujete k tomu prve popsanému „základnímu provozu“ těla. Nebudu vás tady trápit rovnicemi, ale zapátrejte na internetu a potřebné výpočty snadno najdete. V rámci bazálního metabolismu každopádně zajišťuju základní životní funkce, k nim pak přibude ještě trávení, protože jídlo tělu na jednu stranu energii dodává a současně se jeho zpracováním energie spotřebovává. A není vůbec jedno, kterou makroživinu trávíte – na spotřebu energie jsou nejnáročnější bílkoviny a nejméně náročné tuky. No a pak se na celkovém výdeji energie podílí taky fyzická činnost – od té nejméně náročné (např. sezení) až po vyčerpávající trénink.

Často slýcháme, že není kalorie jako kalorie. Znamená to, že máte tzv. mnoho tváří?

V podstatě tři. Kalorie získáváte z makroživin, tzn. z bílkovin, sacharidů a tuků. A nejsou všechny kaloricky stejně vydatné. 1 gram bílkovin a 1 gram sacharidů obsahují každý 4 kcal. Oproti tomu 1 gram tuků nabídne tělu 9 kcal. I když mi to ubírá místo na výsluní, opakovaně radím, aby lidé primárně věnovali pozornost dávkám jednotlivých makroživin, protože celkový kalorický příjem je sice dobré hlídat, nicméně potřebujete mít stravu složenou z vhodného množství jednotlivých makroživin. A z výživového hlediska rozhodně není kalorie jako kalorie. Sacharidy jsou primárně zdrojem energie, bílkoviny slouží jako základní stavební jednotky svalů i dalších tkání a zajišťují mnoho metabolických procesů, ale i obecně tak nepopulární tuky mají řadu pozitivních účinků. Mimo jiné by bez nich nebyla možná produkce mnoha důležitých hormonů, vstřebávání některých živin atd. Zdravá strava směřující k optimální tělesné váze tedy vůbec není one-man show, nebo – abych byla přesnější – „calorie show“. Tuhle problematiku je třeba chápat s dostatečným nadhledem a zohlednit všechny důležité faktory.

Tímhle tvrzením ale tak trochu sama sebe sesazujete z pomyslného výživového trůnu.

V první řadě byste si měli uvědomit, že na tuhle pozici jste mě vystrkali vy všichni, kteří si hubnutí spojujete s počítáním kalorií. A věřte, že se o tu zodpovědnost vůbec neprosím. S chutí budu ve válce s nadváhou řadovým vojákem. Já nepotřebuju velet armádám. Moc dobře vím, že často dosahují lepších výsledků ti, kteří se na mě patologicky neupnou, nepočítají moji hodnotu na dvě desetinná místa a používají víc zdravý rozum než kalorickou kalkulačku.

Zdroje: