Stravovací režim, který by vám stoprocentně seděl, pravděpodobně ještě nikdo nevymyslel. Budete si na něj muset přijít sami. Každý jsme totiž trochu jiný, a co vyhovuje jednomu, nemusí fungovat druhému. A už vůbec ne v dlouhodobém horizontu. Kde tedy začít?
1.
Nahraďte výrobky s nekvalitními tuky takovými produkty, které obsahují kvalitní tuky.
Nakupte olivový, slunečnicový, sezamový a kokosový olej v biokvalitě. Všechny tyto oleje jsou výborné na vaření, mějte je ve spíži a střídejte je. Mezi další oleje vhodné spíše pro výrobu dresinků nebo na závěrečné dochucení jídel patří lněný (vysoký podíl omega-3 mastných kyselin), dýňový, z vlašských jader a konopný. Používejte vždy kvalitně zpracované nerafinované oleje v biokvalitě, které jsou k dostání ve zdravé výživě.
Raději než margarín si kupte opravdové máslo. Místo másla lze použít také ghí neboli přepuštěné máslo.
Vyhněte se nekvalitním tukům. Ty najdete ve všech potravinách, které obsahují ztužené či částečně ztužené tuky, palmový tuk, margarín. A také ve většině komerčních olejů, které běžně koupíte v supermarketech. Čtěte etikety na všem, co kupujete.
Co bych měl(a) jíst?
Nejnaléhavější výživová otázka moderní doby má shodou okolností nejvíce protichůdných odpovědí. Naštěstí pro vás máme jednu praktickou radu, jak se můžete stát svými vlastními výživovými experty a dělat jen správná výživová rozhodnutí. Bez ohledu na to, co jíte, vybírejte tu nejlepší kvalitu.
Za spoustu civilizačních nemocí a silných pasů může nekvalitní průmyslově zpracovaná strava, která je snadno dostupná v každém supermarketu. Má ale nedostatek živin, chybí jí vitaminy, minerály, enzymy a další složky, které potřebujeme. Nabízíme praktické rady, jak můžete do svého jídelníčku, ať už je jakýkoli, přidat kvalitu.
2.
Přidejte zeleninu a ořechy.
Chcete-li zhubnout, pamatujte, že 40 procent vašeho jídelníčku by měla tvořit zelenina a méně sladké ovoce. Obsahuje totiž mikroživiny a fotochemikálie důležité pro naše tělo. V ovoci a zelenině je také vláknina, která prospívá tlustému střevu. Působí proti zácpě i jako prevence rakoviny tlustého střeva. Vláknina přispívá i ke zdraví střevního mikrobiomu.
Zelenina by měla být součástí každého hlavního jídla – dušená, pečená, vařená, jako součást omáček či polévek nebo v podobě salátu. Poměrově by měla zaujímat téměř polovinu talíře. Na svačinu si připravte misku nakrájené zeleniny nebo zeleninový salát. Přidejte do něj semínka a ořechy – kromě vlákniny obsahují zdravé tuky, které pomáhají regulovat hmotnost a dodají pocit sytosti na dlouho.
3.
Nekvalitní výrobky z bílé mouky nahraďte kvalitními sacharidy.
Nekvalitní sacharidy najdete v průmyslově vyráběných těstovinách, chlebech, houskách, buchtách a koblihách, krekrech, snídaňových cereáliích, cukrem slazených instantních obilných kaších, běžných müsli tyčinkách, preclíkách, sušenkách... Zkrátka ve všech výrobcích z bílé mouky. Teprve v minulém století se v naší stravě objevil tak významný podíl rafinovaných a vysoce zpracovaných sacharidů. Rychle se štěpí, zatěžují slinivku a následně i zhoršují trávení. Způsobují prudké výkyvy hladiny krevního cukru, s nimiž kolísá i naše nálada, zhoršuje se koncentrace, objevuje se únava a podrážděnost.
4.
Omezte mléčné výrobky.
Pokud trpíte jakoukoli kombinací chronických potíží s dutinami, hlenem na plicích či v nosní dutině, rýmou, citlivým trávením, bolestí hlavy, alergiemi či suchou kůží, zkuste alespoň chvíli dietu bez mléka a mléčných výrobků. Možná zjistíte, že vám bez nich bude lépe. Jako náhražku mléka můžete používat rýžové nebo ovesné ‚mléko‘. Chuťově výraznější je mandlové, makové nebo kokosové. Vašemu vaření dají zase novou dimenzi.
Pokud už si mléčné výrobky dáte, upřednostňujte ty farmářské a ty z malých mlékáren. Naopak se vyhněte všem light a ochuceným verzím.
5.
Maso a masné výrobky kupujte z biochovů nebo volné přírody.
Nekvalitní masné výrobky, jako jsou balené uzeniny či komerčně vyráběné párky, uzené, klobásy a jakékoli čerstvé či mražené maso z dovozu, nahraďte co nejdůsledněji masem, které je označené jako maso z volného chovu, bio či chované na pastvě. Chtějte maso ze zvířat krmených přirozeným krmivem. Stejně tak dávejte přednost kvalitním vejcím z volného chovu. Alespoň část masa ve stravě můžete nahradit čerstvými či uzenými rybami nebo vegetariánským zdrojem bílkovin, jako jsou luštěniny, tofu nebo tempeh.
Zdroje: