I když jsme si letos předsevzali, že se už nikdy takto nepřejíme a budeme celé Vánoce jíst střídmě, ty vůně a chutě nás většinou dokážou stáhnout zpět a na veškeré plány rychle zapomeneme. Jak se v takovém případě vyhnout bolavému žaludku?

Jak se nepřejíst

Prevence je základ. Našemu žaludku tedy prospějeme nejvíc tak, že k neřízenému přejídání vůbec nedojde. Můžete své tělo i mysl dopředu připravit na to, že bude v pokušení, tím bude odolávání dobrotám mnohem jednodušší. Své tělo několik dní připravujte na větší přísun jídla a jezte častěji, dávejte si menší, ale zdravé svačinky – chroupejte zeleninu, pijte hodně vody. Vaše tělo se bude cítit nasyceně a přitom bude zvyklé neustále jíst.

I když se moc těšíte na bramborový salát, nepřidávejte si. Počítejte s tím, že budete konzumovat více chodů a drobné dobroty kolem. Nejezte tedy velké porce. S tím souvisí i to, že se vyplatí nandat si hlavní chod na menší talíř – prostě obelžeme náš mozek. Nepůjdeme od stolu s dojmem, že jsme měli mini porci, ale s pocitem plného nasycení.

Tradice netradice

Připravujete každoročně mísu bramborového salátu s majonézou a kapra soukáte do trojobalu? Ano, tradice je tradice, ale co kdybyste to zkusili trochu jinak? Možná můžete vytvořit novou tradici, která bude tím pravým pro vaši rodinu. Kapr už není jediná ryba, kterou můžeme o Vánocích koupit ve výborné kvalitě. Zajeďte do obchodu s čerstvými rybami a nechte si poradit, jak připravit něco ne tak kalorického a náročného pro naše zažívání. K tomu připravte lehký francouzský bramborový salát se zeleninou nebo dýňové pyré. Na Štědrý den můžete jít spát s radostným pocitem ze všech těch dárků, a ještě ke všemu s lehkým pocitem v žaludku, díky kterému se vám bude krásně spát.

Co s bolavým žaludkem

Může se stát, že ani jedna z výše zmíněných rad nezabere. Všechny ty oku lahodící dobroty vás prostě přemůžou. Co dělat, abyste se dostali co nejrychleji zase do formy a byli zábavným společníkem?

Bylinky v zásobě

Mějte po ruce bylinkové čaje, popřípadě bylinkové tinktury nebo kapky. Nejlépe vám v tuto chvíli zabere mátový nebo heřmánkový čaj. Pozor – bylinné likéry nefungují stejně jako bylinné čaje, i když vám strejda poradí dát si panáka. Tvrdý alkohol totiž zvyšuje kyselost v žaludku. Jediný alkoholický nápoj, který vám může ulevit, je malé pivo. To totiž obsahuje vysoký podíl enzymů, které vašemu žaludku prospějí.

Klid a čerstvý vzduch

Pokud máte po přejedení výčitky svědomí, určitě vám v tu chvíli neuleví, když si půjdete zaběhat. Vaše tělo naopak potřebuje klid, aby ten bramborový salát a půl kila cukroví zpracovalo. Buďte k sobě laskaví a chvíli odpočívejte. Po odpočinku se doporučuje procházka na čerstvém vzduchu. Tím okysličíte své tělo a dodáte mu impulz k lepšímu trávení.

Vánoce nemusí být jen o přejídání a o stolech, které se pod hromadou pochutin prohýbají. Čas strávený s rodinou a přáteli je důležitý – místo nezřízeného uzobávání připravte pro své blízké výbornou, ale lehkou večeři, na které si pochutnáte, takže další dobrůtky nejsou potřeba. Ocení to nejen vaše žaludky.