Střeva řídí nejen naše myšlení, ale i emoce a tělesné a duševní zdraví.

Vykonávají tu nejtěžší práci 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. A občas stávkují. Bolesti zad, kardiovaskulární potíže, stavy vyčerpanosti, nespavosti, psychické a psychosomatické poruchy, bolesti hlavy, zvýšená náchylnost k infekcím, poruchy činnosti jater a žlučníku, žaludeční potíže, problémy se štítnou žlázou, ledvinové potíže, trávicí potíže všeho druhu – ty všechny mohou zmizet, když se naučíme naslouchat svému břišnímu mozku a rozumět jeho signálům, které k nám každou sekundu vysílá.


Přibližně dvě třetiny nemocí jsou podle tradiční čínské medicíny důsledkem oslabeného středu. Autor si půjčuje koncepty z východních medicín – kromě tradiční čínské medicíny také ájurvédy –, které s břišním mozkem pracují již tisíce let. Tady jsou jeho praktické tipy, jak můžete snadno podpořit svůj břišní mozek:

Naučte se zacházet se stresem

Zkuste s ním bojovat například pomocí relaxačních cvičení, meditací, autosugesce, jógy nebo smíchu. Rozvíjejte imaginaci. Náš břišní mozek totiž nerozezná představu od reality. Dokážete-li se v představách uvolnit, pak uděláte dobře i svému břišnímu mozku, pomůžete zrelaxovat mysl a celé tělo.

Zajistěte si dostatek spánku

Během spánku s námi náš břišní mozek komunikuje prostřednictvím snů. Sen nám skrz obrazy umožňuje vstoupit do našeho podvědomí. Veďte si svůj ranní záznam snů a sledujte, co se vám vaše podvědomí snaží sdělit.

Kromě výkonu dejte ve svém životě prostor nicnedělání

Nechte častěji toulat svou duši a snít o hezkých věcech. Trocha prokrastinace není vůbec na škodu, rozvíjí naši intuici. Nicnedělání dopřává našemu břišnímu mozku prostor, aby se projevil.

Žvýkat, žvýkat a zase žvýkat

Dobře rozžvýkané sousto znamená velkou úsporu práce pro všechny trávicí orgány i méně práce pro břišní mozek.

Udělejte si z jídla obřad

Když si na jídlo vyhradíte čas a klid, vysílají naše smysly čichové, chuťové i zrakové signály k hlavnímu a dále k břišnímu mozku a tím připravují trávicí orgány na to, co přijde. Jídlo lépe strávíte.

Jezte pestře

Stravu by měla ze dvou třetin tvořit zelenina s ovocem, a to převážně od místních pěstitelů. Každý organismus se musí aklimatizovat ve svém prostředí a totéž platí i pro břišní mozek. Vyřaďte nebo omezte kávu, černý čaj, alkohol, cigarety, sladkosti, potraviny s chemickými přísadami a polotovary. Nepřehánějte to ani s masem a živočišnými potravinami.

Superpotraviny pro břišní mozek:

kombucha, česnek, kurkuma, kysané zelí, kokosový ořech, rýže, zázvor, jablko, hrách, brokolice, brambory, ananas, olivový olej, černý bez. Vyberte si, které vám chutnají, a zařazujte je do jídelníčku tak často, jak je libo. Následujte IQ vašich střev.