Co je Low Carb stravování a pro koho je vhodné?

Premium
Zdroj: Shutterstock.com
Pod názvem Low Carb se ukrývá nízkosacharidové stravování, kdy z jídelníčku ubývají sacharidy a naopak v něm přibývají tuky. Může jít o vhodné řešení pro redukci, ale i nastavení normálního zdravého jídelníčku. Jaké má Low Carb pravidla a hodí se právě pro vás?
Hlavní pravidla Low Carb
- snížený příjem sacharidů
- zvýšený příjem zdravých tuků
- přednost mají kvalitní a co nejméně zpracované potraviny
- díky delší době nasycení se doporučují dvě až tři porce jídla denně
Za Low Carb stravování se považuje i situace, kdy se denně přijímá zhruba 100 až 150 gramů sacharidů z kvalitních komplexních zdrojů. To už je dostatečná porce pro zahrnutí zeleniny i menší porce příloh. Cílem totiž není sacharidy úplně vynechat, ale pouze omezit. Bílkoviny mají i nadále zůstat v hodnotách kolem jednoho až dvou gramů na tělesný kilogram. Energii, kterou nebudete dále získávat z většího množství sacharidů, naopak nahradíte "zdravými tuky".
Princip hubnutí je vždy stejný
