ŘEŘICHA JAKO JARNÍ DETOX

Počasí je možná všelijaké, ale naše tělo se v období března má chuť pomalu ale jistě začít probouzet. A k tomu se perfektně hodí řeřicha! Ta má pro tělo obrovskou řadu vitaminů a minerálních látek, navíc se vyznačuje poměrně vysokým obsahem síry, která se stará o zdravé vlasy, nehty i pokožku.

Zdroj: Youtube

Spolu s detoxikací organismu o ni hovoříme hlavně proto, že má přirozenou funkci čistit krev, ledviny i močové ústrojů. Nepřekračujte však doporučenou denní dávku! Stačí, když za den sníte tři polévkové lžíce, při vyšším množstvím by se u vás mohly projevit zažívací potíže.

CO DOBRÉHO ŘEŘICHA OBSAHUJE?

-          Zdroj vitaminu B, K a betakarotenu
-          Minerální látky jako draslík, železo, vápník, jód, fosfor, zinek nebo sodík
-          Díky vysokém obsahu vitaminu C se považuje za přírodní antioxidant
-          Obsahuje blahodárné mastné kyseliny
-          Chlorofyl, který má protizánětlivé účinky
-          Vláknina

JAK JEJÍ KONZUMACE OVLIVŇUJE NAŠE ZDRAVÍ?

-          Posiluje činnost imunitního systému
-          Působí protizánětlivě
-          Odbourává z těla negativní látky
-          Podporuje správné zažívání
-          Udržuje zdravou funkci jater, žlučníku, ledvin a močových cest
-          Působí preventivně proti nachlazení

JAK SI BYLINKU PŘIPRAVIT?

Hned na začátku je třeba říci, že se řeřicha konzumuje výhradně syrová, takže se přidává do hotových jídel. Má jemně pikantní chuť, která je často spojovaná s ředkvičkami nebo kedlubnou. Skvěle se hodí do pomazánek, salátů nebo jen tak s máslem/tvarohem a chlebem.

Zdroj:
https://www.healthline.com/nutrition/watercress-benefits#TOC_TITLE_HDR_3
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25942353/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18458837/