Jak si udržovat zdravá střeva?

To, co tělu dáváme, je velmi důležité. V příjímání potravy ale hraje důležitou roli i to, jak naše tělo dokáže všechny živiny správně využít. Tělo by mělo vstřebat všechny důležité látky, ze střeva by ale neměly do těla putovat zdraví nebezpečné látky. A právě proto je potřeba si udržovat zdravý mikrobiom a střevní sliznici plnou zdravých bakterií. Je dobré následovat pár základních kroků, jako je přijímat dostatečné množství vlákniny – ovoce, zeleninu a celozrnné, žitné, kváskové pečivo a divokou rýži. Střevnímu mikrobiomu prospívají i přirozené tučné potraviny, jako je olivový olej, ořechy, semínka, avokádo, přepuštěné máslo nebo sádlo. Zásadní roli hraje pitný režim.

Vsaďte na fermentovanou zeleninu

Fermentované potraviny jsou přímo nabité dobrými bakteriemi, které napomáhají s trávením, bojují s infekcemi a usnadňují vstřebávání vitaminů a minerálů. To, co přijmete, tak nepřijde vniveč. Některé studie ukazují, že konzumace fermentované zeleniny má pozitivní vliv i na naše psychické zdraví, a to z důvodu propojení střeva a mozku. Mezi nejznámější fermentovanou zeleninu patří kimči – korejské pálivé zelí, které Korejci přidávají snad ke každému jídlu. I vy si můžete vytvořit tento návyk a kimči přidávat ke každému hlavnímu jídlu. Skvěle obohatí i ranní míchaná vajíčka ke snídani. K fermentaci se ale hodí i další druhy zeleniny, jako je květák, mrkev, ředkvičky, brokolice, kapusta nebo červená řepa. Kvašení zeleniny je i skvělý způsob uchování zeleniny, která by se vám jinak v ledničce zkazila. Připravte si zavařovací sklenice, důkladně očištěnou zeleninu, vodu a sůl a s fermentací můžete začít klidně hned.

Kefírové výrobky to jistí

Kefírové výrobky vlastně fungují na stejném principu jako kimči. Jedná se o kvašené mléčné výrobky. Kefírový nápoj vzniká přidáním kefírových zrn do jakéhokoliv mléka – můžete využít kravské, ale i kozí, ovčí, sójové nebo kokosové. Kefír je tedy vhodný i pro lidi s intolerancí na laktózu. Tento zázračný nápoj je plný probiotik, sloučenin a živin, jako je biotin a folát, které pomáhají posílit obranyschopnost organismu. Důležitou obsaženou látkou je pak kefiran, který disponuje antimikrobiálními vlastnostmi, pomáhá snižovat cholesterol, krevní tlak i oxidační stres. Navíc je to nápoj plný vápníku, příznivě tedy působí i na naše kosti.  

Lahodná kombuča pro pohlazení těla i duše

Kombuča je jemně perlivý fermentovaný nápoj ze zeleného nebo černého slazeného čaje, který si také velmi snadno zvládnete připravit doma. Často na něj ale narazíte i v jakémkoliv větším obchodu s potravinami nebo zdravou výživou. Kombuča přispívá ke zdravé mikroflóře, posiluje imunitu organismu a pomáhá při léčbě obezity či dalších poruch metabolismu. Kombuču je ideální konzumovat nalačno, aby se dobré bakterie dostaly do celého trávicího procesu. Můžete si ji ale dopřát kdykoliv během dne. Doporučuje se konzumovat i při jídle, které je hůře stravitelné. (JAVŮRKOVÁ, Michaela. Kvašený nápoj kombucha a jeho účinky na lidské zdraví. 2022.)

Zkuste jablečný ocet

Konzumace jablečného octa se doporučuje při redukci nadváhy či úpravy narušeného trávení. Snižuje vstřebávání tuků a dodává tak pocit sytosti. Jablečný ocet můžete přidávat do různých domácích marinád nebo sirupů, kde působí jako konzervant. Pro zvýšený účinek například při hubnutí ho můžete pít naředěný vodou každé ráno nalačno. Nedoporučuje se však užívat v nezředěném stavu, protože by mohl nepříjemně podráždit sliznici.

Zdroje:

BĚRSKÁ, Kristina. Vybrané psychologické aspekty zdravého životního stylu. 2019.

https://www.zivina.cz/blog/proc-zaradit-do-jidelnicku-fermentovane-potraviny-jako-napr--kimchi/

https://www.kulturistika.com/magazin/vyziva/sest-uzasnych-benefitu-ktere-nabizi-pravidelna-konzumace-kefiru

MELANIE, Wenzel. Léčivé rostliny: nejlepší využití pro zdraví celé rodiny. Grada Publishing, a. s., 2014.

JAVŮRKOVÁ, Michaela. Kvašený nápoj kombucha a jeho účinky na lidské zdraví. 2022.