Bílé pečivo
Bílé pečivo je často zhoubou všech dietářů. Chutná sice skvěle, je ovšem vyrobeno z rafinované mouky, která je zbavená všech důležitých živin a vlákniny. Pečivo také obsahuje hodně sacharidů a po jeho konzumaci rychle stoupá hladina cukru v krvi. To sice způsobí krátkodobé zvýšení energie, následuje ovšem prudký pokles. Snížení hladiny cukru pak vede k pocitu hladu a chutě na další rychlé sacharidy. Vyhledávejte tedy raději celozrnné pečivo nebo jiné zdravější alternativy.
Snídaňové cereálie
Ačkoliv se snídaňové cereálie tváří poměrně zdravě, opak je bohužel pravdou. Jsou plné přidaných cukrů a na porci obecně obsahují v průměru 15 gramů saharidů. Jen pro představu, American Heart Association doporučuje mužům a ženám konzumovat nejvýše 38 a 25 gramů přidaného cukru denně. To znamená, že jednou porcí snídaňových cereálií jsme v podstatě na půlce denního příjmu sacharidů. Díky nízkému obsahu vlákniny v cereáliích také hrozí to, že hladina cukru v krvi po ránu radikálně klesne a způsobí, že budeme mít zvýšenou chuť k jídlu a navíc budeme víc náladoví. Pokud chcete zdravější variantu snídaňových cereálií, vybírejte tedy ty, které obsahují alespoň 3 gramy vlákniny na porci.
Alkohol
U alkoholu asi není třeba zmiňovat, že do diety nepatří. Nejen proto, že obsahuje velké množství kalorií, ale i proto, že po něm máme tendenci mít hlad a zajídat se nezdravým jídlem. Možná to znáte - na večírku se trochu připijete, přijdete domů, ztratíte zábrany a vyjíte celou lednici. Problém je také v tom, že po alkoholu toužíme většinou po jídle, které má od zdravé svačinky opravdu daleko. Při dietě nebo redukci váhy je tedy dobré alkohol omezit nebo úplně vyloučit.
Light a dietní nápoje
I když mohou tyto nápoje obsahovat málo kalorií nebo žádný cukr, umělá sladidla v nich obsažená mohou zvyšovat chuť na sladké a tím pádem i pocit hladu. Studie ukazují, že konzumace umělých sladidel může narušit hormonální rovnováhu a vést k přejídání. Při zdravém životním stylu je důležité myslet na to, abychom se vyhnuli prázdným kaloriím a hydrataci získávali z čisté vody. Pokud vám čistá voda nechutná, můžete ji doplnit o čerstvé bylinky nebo nakrájené ovoce.
Ovocná smoothie a džusy
I když se ovocná smoothies a džusy mohou zdát jako zdravá volba, často obsahují vysoké množství cukrů bez dostatečného množství vlákniny a bílkovin. To může vést k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi, po kterém následuje propad a pocit hladu. Pokud si chcete dopřát smoothie, zkuste přidat zdroj bílkovin, jako je řecký jogurt nebo proteinový prášek, a vlákninu v podobě chia semínek nebo ovesných vloček. Obecně je ale vhodnější jíst ovoce celé, protože jen tak obsahuje dostatek vlákniny, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Ochucené jogurty
Ochucené jogurty jsou podobné, jako džusy. Zdá se, že jsou zdravé, chuť ovoce v nich ale většinou nepochází z přírodních zdrojů ale z přidaných cukrů. A to ve velkém množství. Místo slazených a ochucených jogurtů tedy raději zvolte ty bílé a dochuťte si je doma sami - čerstvým ovocem, oříšky, semínky nebo například datlovým sirupem.
Bílá rýže
Bílá rýže, podobně jako bílé pečivo, je rafinovaná a zbavená vlákniny. To způsobuje rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi, které je následováno prudkým poklesem. Nahraďte bílou rýži hnědou nebo celozrnnou rýží, která obsahuje více vlákniny a živin. Celozrnná rýže vám poskytne delší pocit sytosti a pomůže udržet stabilní hladinu cukru v krvi.
Fast foody
Že jsou fast foody nezdravé, to víme všichni. Co jste ale možná nevěděli, je to, že receptury pro rychlé občerstvení jsou vytvořeny tak, aby ve vás vzbuzovaly další hlad a chuť k jídlu. A to není všechno! Všimli jste si někdy, že většina řetězců rychlého občerstvení má ve svém logu červenou barvu? Studie ukázaly, že červená barva je pro nás stimulující, vzrušující a je spojená s aktivitou. Může dokonce zvýšit naši srdeční frekvenci, což může být teoreticky důvod, proč nám pouhý pohled na značku fast foodu způsobí neodolatelnou chuť k jídlu.
Pokud chcete předejít zvýšenému hladu a chuti na nezdravé jídlo, klíčem může být to, že si začnete z valné většiny připravovat jídlo doma. Myslete na to, aby váš talíř s jídlem byl z poloviny tvořen zeleninou, čtvrtinu doplňte bílkovinami a zbytek celozrnným zdrojem zdravých tuků. Pokud budete vyváženou a nutričně bohatou stravu dodržovat dlouhodobě, možná vás až překvapí, že chuť na nezdravé jídlo téměř zmizí.
Zdroje: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-bad-diets https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/added-sugars https://www.npr.org/sections/health-shots/2021/10/07/1044010141/diet-soda-may-prompt-food-cravings-especially-in-women-and-people-with-obesity