Hrudní páteř společně s hrudníkem tvoří jeden celek, který je schránkou pro srdce a plíce. Zároveň zajišťují pevnou oporu pro svaly při dýchání. Při nádechu dochází k aktivnímu pohybu hrudníku díky dýchacím svalům. Nádech taktéž stimuluje naši nervovou soustavu, naopak výdech ji uvolňuje. Je proto důležité o tuto oblast pečovat, jelikož svaly hrudníku a ramen dávají předpoklad pro dobré zdraví, správné držení těla, a tedy i prevenci bolestí. Problémy s bolestí této části páteře nebývají tak časté jako bolesti v oblasti páteře krční a bederní, avšak pokud se již objeví, dokáží být velmi nepříjemné.


Naučte se správně držet tělo


Viníkem bolestí hrudní páteře často bývá právě špatné držení těla během dne, a zejména při sezení. Z toho tedy plyne, že pružný hrudník je potřebný jak pro efektivní dýchání, tak pro správnou funkci a stabilizaci páteře. Pokud dochází k omezení pružnosti hrudní páteře, často se vyskytují již zmíněné bolesti v krční a bederní oblasti. Pojďme tedy s fyzioterapeutem Davidem Henebergem pomocí jednoduchých cviků rozhýbat a aktivovat hrudník, abychom těmto bolestem předešli a cítili se fit.


Sestava je jednoduchá, obsahuje snadné, příjemné cviky, při kterých se zklidníme a zároveň aktivujeme celou páteř. Pozornost zaměříme na dech a na konci cvičení se celí uvolníme.

Zdroj: Dayal