Takové správné sezení u počítače musí mít člověk dobře zažité. Proto je vhodné nastavit si připomínky během dne na telefonu, abychom zoptimalizovali držení těla a vědomě se na něj během dne soustředili. Pokud to uděláme alespoň párkrát za den, našemu tělu ulevíme a vytvoříme si tak do budoucna dobrý návyk, který celému pohybovému aparátu prospěje. Celá pozice správného posedu umožňuje mít vzpřímený trup, což vede ke kvalitnímu dýchání, které ovlivňuje celé naše tělo i mysl.


Aktivní sed


Důležité při sezení je nejen nastavení počítače, ale i židle. Při posedu na židli by kyčle měly být výše než kolena. Sedět bychom měli vzpřímeně, pomyslně se vytahovat za temenem hlavy, s otevřeným hrudníkem, se zasunutou bradou a rameny dole. Zasunutí brady, vzpřímení hrudníku a stažení ramen jsou pozice, které nám totiž automaticky pomáhají ke vzpřímenému držení těla. Správný posed u počítače by měl být takový, že paže a předloktí svírají pravý úhel. Tím můžeme správně pracovat na klávesnici. Při posezení máme kolena od sebe na šířku ramen a kolmo nad patami. Chodidla jsou celou plochou na podložce.


Ve videu vám zkušený fyzioterapeut David Heneberg prozradí, jak správně nastavit židli a počítač, abyste seděli co nejefektivněji. Uvidíte, jak vypadá správný posed, a získáte další tipy, které sezení mohou zefektivnit, zpříjemnit a obměnit stereotyp sezení pomocí různých cvičebních pomůcek.

Poslechněte si podcast s fyzioterepeutem Davidem Henebergem o tom, jak účinně předcházet bolestem zad.

Zdroj:

magazín Kondice