Milešovka jako osmitisícovka pro děti

Milešovka vás překvapí. Ačkoli měří jen něco přes 800 metrů, je tu fantastický výhled, protože je to nejvyšší hora Českého středohoří. Pohled do krajiny je skutečná odměna i motivace a děti si tu budou připadat jak na vrcholu světa. Navíc se prý jedná o největrnější kopec v Čechách, což je pro podzimní pouštění draků úplný ideál. Na děti čeká celkem náročný výstup pěšky až nahoru a domů si tak odnesete spoustu zasloužených zážitků i fotek.

Přes bláto a kořeny na Říp

Další krátký výlet, který by měla absolvovat snad každá česká rodina, je hora Říp. Ano, není to zrovna „utajené“ místo, ale je tu pořád co objevovat. Hlavně je fajn, že si můžete zvolit náročnost trasy podle věku dětí. S kočárkem vyjedete až na vrchol po asfaltce, s většími dětmi se můžete vydat terénem, přes bláto a kořeny, což je samozřejmě ještě větší dobrodružství. Na konci vás kromě rotundy čeká i výletní restaurace, pochod nahoru můžete doplnit pověstmi o praotci Čechovi a o celodenní zábavu máte postaráno.

TIP PRO VÁS: CO OBOUT NA HORSKÉ TÚRY?

Ať už vyrazíte do hor kamkoli, podstatné je mít kvalitní boty, které budou pohodlné a zároveň si poradí se všemi typy terénu. Vsaďte na jistotu a vyzkoušejte italské trekové boty Dolomite. Ty můžete mít na noze klidně celý den a nebudete o nich vědět – tedy alespoň, co se týče komfortu. Jejich nové kolekce jsou totiž designově tak povedené, že nejdou přehlédnout. Můžete si vybírat z pestré palety barev a kombinovat různé tkaničky. Dětské trekové boty s pevným kotníčkem jsou samozřejmostí. S volbou nejlepšího typu těchto ikonických pohorek vám pomohou outdooroví profíci z Endorphin Republic/ endorphinrepublic.cz.

Borová Lada čeká na objevení

Na šumavskou Modravu jezdí každý a tamější parkoviště každý víkend praskají ve švech. Výbornou rodinnou destinací je přitom jen kousek vzdálená Borová Lada, která slouží jako výchozí bod na celou řadu procházek i delších výletů. S malými dětmi můžete po dřevěných chodníčcích obejít nádhernou Chalupskou slať, chvíli pobýt na přilehlém hřišti a pak se odměnit panacottou s pravými šumavskými borůvkami v kavárně u řeky.

Ježíškova cesta na Božím Daru

Už jste slyšeli, že na Božím Daru bydlí Ježíšek a vyřizuje si tu svou poštu? Kromě toho, že tu skutečně můžete poslat dopis svých vánočních přání, po celý rok zde na vás čeká horská stezka plná dobrodružných úkolů i odměn. Větší děti si mohou vydat po delším okruhu, túra pro malé děti měří necelé dva kilometry. Do Krkonoš jezdí každý, vyrazte do kouzelných Krušných hor!

Do Kitzbühelu na dětské ferraty

Pokud máte chuť “utéct za hranice”, rakouské Alpy vás určitě nezklamou. Například středisko Kitzbühel nabízí stovky kilometrů turistických tras a mnohé z nich jsou přizpůsobené pro děti. Vyzkoušejte třeba trasu na vrcholku Kitzbühel Horn, který je zároveň centrem pro dětské ferraty. Ocelovými lany a stupínky zajištěná cesta umožňuje vyzkoušet každému nováčkovi první kroky ve skalnatém terénu. Malí ferratoví dobrodruzi na trasedokonce narazí i na sviští zahradu. A kdo překoná celých 300 metrů až nahoru a dostane se až k "orlí věži", bude mít jedinečný, kilometry široký výhled.