Narazili jsme na ně i během rozhovoru s trenérkami FITFAB Strong, nutriční terapeutkou Andreou Mokrejšovou a fitness trenérkou Nikolou Kněžourovou: „Dokonalé tělo vám psychickou pohodu nezaručí, stejně tak ani spokojenější život. To je častá představa, a proto se mnoho žen pustí do kompletní změny ‚a hned od zítra!‘. Je to však příliš velké sousto, které je neudržitelné, a člověk to po chvíli vzdá.“ Ačkoliv se do takových radikálních změn lidé pouštějí s tím, že jen tak bude výsledek jejich snažení vidět co nejdříve, realita bývá temná. Každodenní dřina a téměř žádné jídlo vedou k rychlému vyčerpání, ztrácí se motivace, metabolismus dostává zabrat a dobrý úmysl končí pocitem selhání, nechutí hýbat se a často i nějakými těmi kily navíc, protože tělo spoří každou přijatou kalorii pro případ dalšího náhlého hladovění.

„Nezapomínejte na to, že ke svému aktuálnímu životnímu stylu jste taky nepřišli ze dne na den, na vytvoření návyků je potřeba čas a trpělivost. Proto postupujte raději pomalu, ale jistě,“ doporučují zkušené trenérky FITFAB Strong, jejichž rukama prošly už ženy všech postav i povah. Pokud se aktuálně nehýbete vůbec, snažte se přidat si chůzi třeba do práce a z práce. V diáři si zkuste vyčlenit třeba dvě tři hodiny týdně sama pro sebe a naplánujte si na ně skupinovou lekci, posilování nebo třeba i běh, pokud vás láká. Ideální je oslovit trenéra, který vám pomůže smysluplně začít a nevyčerpat se hned na startu.

Zapomeňte na děsivé radikální změny – často nemají smysl ani výsledky, protože vám nevydrží. „I změna snídaně, která obsahuje dva koláče, na jeden koláč doplněný kelímkem jogurtu a jablkem je změnou, která se rozhodně počítá,“ upozorňují Andrea Mokrejšová a Nikola Kněžourová. Doporučují také nesoustředit se jen na estetickou stránku svého snažení, která je benefitem pravidelného pohybu až po delším čase. Posuny mílovými kroky vpřed můžete rychle zaznamenat jinde. „Lépe se vám tráví, máte více energie, když se neodbudete zeleninovým salátem nebo polévkou? A co fyzička, nedýchá se vám lépe?“ uvádějí příklady takřka okamžitých změn trenérky.

Zaujaly vás tipy trenérek FITFAB Strong? V dubnové Kondici najdete jejich cvičení i podrobný návod, jak se konečně pořádně pustit do práce na sobě samé.

Popisky produktů k úvodní fotografie, Nikča a Andrejka:
Tričko –Run Cloudspun SS Tee, 1299 Kč, sportisimo.cz
Legíny – Puma Fit Eversculpt High Waist Tight, 1399 Kč, sportisimo.cz
Boty (Nikča) Velocity 2, 3499 Kč, dostupnost: sportisimo.cz
Boty (Andrejka) Liberate 2, 3499, dostupnost: sportisimo.cz