Z říjnové Kondice: Schovejte léto do sklenice. Zavařte si rajčata

Z říjnové Kondice: Schovejte léto do sklenice. Zavařte si rajčata

Rajčata jsou plody léta – voňavá, šťavnatá a plná slunce. Ještě teď je poslední příležitost užít si jich a třeba si je i uchovat na zimu. Rajčata upečte v troubě nebo nechte zredukovat v hrnci na omáčku. Možností, jak je dále využít v kuchyni, najdete spoustu.

Rajčatovo-bazalkovou omáčku i pečená rajčata s bylinkami můžete mít celoročně připravené k použití, když je sterilujete. Postup je jednoduchý. Plňte je do čistých sklenic, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80° C. Takto vám vydrží i rok. Tady jsou dva základní recepty, z nichž pak můžete v kuchyni kouzlit dál:

Rajčatovo-bazalková omáčka (pro 4 osoby)

■ 1500 g vyzrálých rajčat

■ 300 g rýžového sirupu

■ hrst čerstvých bylinek – dobromysl, rozmarýn, tymián

■ sůl

■ bazalka

Rajčata omyjte, nakrájejte na měsíčky a dejte do hrnce. Přidejte rýžový sirup, osolte a vařte tak dlouho, dokud se uvolněná šťáva z rajčat téměř nevyvaří a nevznikne hustší rajčatová omáčka.

Před koncem odpařování rajčatové šťávy přisypeme pokrájené bylinky a ještě 5 minut odpařujeme.

Poté vše rozmixujeme. Můžete klidně použít i více rajčat, než je uvedeno v receptu. Pak je ale třeba navýšit i ostatní suroviny v odpovídajícím poměru. Počítejte ale s tím, že doba odpařování se výrazně prodlouží.

Pečená rajčata s bylinkami

Suroviny na jeden plech:

■ 1500 g vyzrálých rajčat

■ 300 g rýžového sirupu

■  hrst čerstvých bylinek – dobromysl, rozmarýn, tymián

■ olivový olej

■ sůl

Plech vymažte olivovým olejem. Rajčata nakrájejte na měsíčky a klaďte na vymazaný plech.

Rýžovým sirupem zalijte rajčata, posypte bylinkami a osolte. Vložte do trouby a pečte cca 40 minut na 170° C.

Hotová rajčata poznáte tak, že se odpaří šťáva, kterou rajčata pustí, a rýžový sirup začne po stranách plechu karamelizovat.

Inspiraci na to, jak pečená rajčata i rajčatovo-bazalkovou omáčku využít v kuchyni dál, najdete v říjnové Kondici.

Veronika Veselá

Kondice

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.