Francouzská čokoládová pěna

Francouzská čokoládová pěna

Kdo by odolal nadýchné čokoládové pěně intenzivní chuti? My tedy rozhodně ne! Francouzi touto lahůdkou většinou uzavírají své několikachodové menu a nedají na ni dopustit. Až pěnu sníte, budete po zbytek dne jistě imunní vůči stresu!

Ingredience cca pro 4 misky:

  • 360 g hořké čokolády (na vaření nebo jakékoliv vysokoprocentní)
  • 6 bílků
  • 4 žloutky
  • 1 dl koňaku
  • 20 g moučkového cukru
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Postup:

Hořkou čokoládu rozlámejte na menší kousky do kastrůlku, kde ji na velmi mírném plameni rozpusťte spolu se smetanou. Když je z čokolády hladká kaše, nechte ji pořádně vychladnout.

Mezitím v misce ušlehejte cukr, žloutky a koňak šlehačem do pěny. Hned jak se přesvědčíte, že je čokoláda chladná, do ní opatrně vmíchejte právě ušlehanou pěnu.

V další misce smíchejte bílky se špetkou soli a ušlehejte z nich tuhý sníh. Ten pak rozdělte asi na třetiny a jednu po druhé zapracujte do čokoládové hmoty. Postupujte velmi opatrně, aby sníh neslehnul – čokoláda musí být stále nadýchaná! Když máte všechen ušlehaný bílek zpracovaný, čokoládovou pěnu nalijte do malých mističek a dejte ji chladit do lednice, nejlépe přes noc. Před konzumací ještě ozdobte pěnu hoblinkami čokolády.

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.