Co s vejci? Máme pro vás inspirující recepty

Co s vejci? Máme pro vás inspirující recepty

Kdy jindy se hodí nápadité recepty s vejci než o Velikonocích, kdy nám skoro lezou ušima? Nicméně bychom na ně neměli zapomínat ani v průběhu roku. Obsahují totiž kvalitní bílkoviny, téměř všechny vitamíny, mnoho minerálů a také tolik prospěšné antioxidanty.

S výběrem vajec vám pomohou značky kvality potravin – např. Klasa, „biozebra“ apod. – které zaručují jejich kvalitu. Co tedy s vejci můžete připravit za dobroty? Inspirujte se lahodnými, výživnými, jednoduchými a cenově dostupnými recepty.

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM

INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:
•    1 vejce
•    3 lžíce octa

INGREDIENCE NA SALÁT:
•    250 g menších brambor
•    ½ červené cibule
•    hrst polníčku
•    hrst čerstvého špenátu
•    40 g slaniny
•    snítka kopru
•    sůl, pepř

INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:
•    6 lžic olivového oleje
•    1 lžička hrubozrnné hořčice
•    1 lžička medu
•    1 lžíce citronové šťávy
•    sůl, pepř
•    lžíce nasekaného kopru

ztracene

Foto: www.akademiekvality.cz

POSTUP:
1.    Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
2.    Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
3.    Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
4.    Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
5.    Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
6.    Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
7.    Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
8.    Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
9.    Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
10.    Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
11.    Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
12.    Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.

ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU

INGREDIENCE:
•    2 menší brambory
•    6 vajec
•    6 cherry rajčátek
•    ½ jarní cibulky
•    20 g slaniny
•    4 plátky sýra
•    hrst baby špenátu
•    sůl, pepř

omeleta

Foto: www.akademiekvality.cz

POSTUP:
1.    Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.
2.    V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.
3.    Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.
4.    Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).
5.    Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180°C.
6.    Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.

TIP: podávat můžete se salátkem

DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK

INGREDIENCE:
•    600 ml 30% smetany
•    5 žloutků
•    1 lžíce škrobu
•    1 vanilkový lusk
•    3 lžíce cukru
•    borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce

pudink

Foto: www.akademiekvality.cz

POSTUP:
1.    500 ml smetany nalijte do hrnce
a promíchejte s cukrem.
2.    Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.
3.    Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.
4.    Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.
5.    Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.
6.    Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.
7.    Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.
8.    Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.
9.    Ozdobte svým oblíbeným ovocem.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA

INGREDIENCE:
•    9 vajec
•    250 g pomazánkového másla
•    4 lžíce majonézy
•    1 jarní cibulka
•    sůl, pepř

Foto: www.akademiekvality.cz

Foto: www.akademiekvality.cz

POSTUP:
1.    Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela vychladnout.
2.    Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky.
3.    Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem.
4.    Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi.
5.    Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti.
6.    Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.

Kondice

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.