Obřadní pečivo

Jeden z nejstarších druhů českého obřadního pečiva, velikonoční mazanec, se  tradičně peče na Bílou sobotu před Božím hodem. Nejstarší recepty na velikonoční mazanec pochází už z 16. století a dědí se z generace na generaci. V bohatých rodinách se do mazance přidával tvaroh, pokud byl mazanec určen pro návštěvy, obohacoval se o rozinky a mandle. 

Mazanci se dříve také říkalo svěceník. Hospodyňky dříve s mazance totiž na Velikonoční neděli chodily do kostela, kde ho nechaly posvětit - svaté pomazání. Z tohoto důvodu pak název svěceník zlidověl a velikonočnímu bochníku se začalo říkat pomazanec. Z toho dnešní označení mazanec. 

Velikonoční symboliky

Mazanec, stejně jako beránek, má hluboké kořeny v náboženské tradici. Původně byl spojován s křesťanským svátkem Velikonoc, který slaví zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Mazanec symbolizuje Krista jako "chléb života", a jeho sdílení při velikonočním stolu vyjadřuje společenství, lásku a připomínku Kristovy oběti.

Ačkoliv mají Velikonoce hlubokou tradici v náboženství, slaví je i mnoho nevěřících. Velikonoce nám totiž připomínají začátek jara, oteplení a probuzení přírody, nové začátky a rodinu. Mnoho lidí tedy stále na Velikonoce barví vajíčka, pletou pomlázky, chodí koledovat nebo pečou právě mazanec.

Mazanec trochu jinak

Vzhledem k dokonalé chuti mazance se jeho pečení naštěstí neomezuje pouze na Bílou sobotu. Skvěle poslouží i jako nedělní snídaně nebo odpolední svačinka u kávy. Skvělé na mazanci je, že ho můžete jakkoliv ozvláštnit. Ať už přidáte ořechy, sušené ovoce nebo třeba skořici, fantazii se meze nekladou.

„Pokud navíc vyzkoušíte variantu z takzvaného brioškového těsta, které je sice trochu dražší vzhledem k většímu obsahu másla a vajec, ale o to chuťově výraznější, lahodnější a voňavější, možná po vás bude rodina vyžadovat mazanec každou neděli…,“ říká šéfkuchař Pavol Pikulák z restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. 

Recept: Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem  

Suroviny: 

(na 2 menší mazance, každý cca 500 g)

500 g hladké mouky

20 g kvasnic

85 g cukru krupice 

35 ml mléka

5 vajec

220 g másla

2 a ½ lžičky soli 

100 g mandlových plátků

100 g kandované pomerančové kůry

Postup:

„Těsto si připravíme den předem. Pečeme druhý, případně i třetí den. Těsto by mělo odpočívat v lednici asi 12, nejvýše však 72 hodin,“ upozorňuje šéfkuchař Pavol Pikulák ze Spa hotelu Lanterna.

1. Z vlažného mléka a kvasnic vytvoříme kvásek. Smícháme ho s moukou a vajíčky, vypracujeme těsto a necháme ho půl hodiny odstát. Poté postupně přidáváme máslo a dobře ho do těsta zapracujeme. Vmícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru a 50 g mandlí. Hotové těsto necháme odpočívat v lednici do druhého, případně do třetího dne. „Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť,“ vysvětluje šéfkuchař.  

2. Po vytažení těsta z lednice ho znovu krátce vypracujeme a pak rozdělíme na dva bochníky.  které necháme vykynout při pokojové teplotě. „Dbáme na to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Pokud bychom totiž těsto nechali třeba poblíž horkých kamen, mohlo by změnit konzistenci, povolilo by a ztratilo kompaktnost,“ upozorňuje Pavol Pikulák.

3. Po vykynutí potřeme mazance rozkvedlaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a vložíme do vyhřáté trouby – pečeme asi 45 minut v klasické troubě na 160 °C, v horkovzdušné na 150 °C.

4. Po vytažení z trouby potřeme máslem, necháme vychladnout a můžeme podávat.

Tip šéfkuchaře Pavola Pikuláka: Do těsta můžeme předem přidat nastrouhanou kůru ze dvou BIO citronů, díky níž bude mazanec ještě kypřejší a voňavější.

Zdroje: Resort Valachy, www.valachy.cz https://www.viewfromprague.com/czech-sweet-easter-bread/ https://vikend.hn.cz/c1-51653330-velikonocni-bochanky https://www.kojetinskamouka.cz/blog/jaky-je-puvod-velikonocniho-mazance