Pesachový beránek

V biblické knize Exodus se můžete dočíst o svátku Pesach, který připomíná vyjití židů z egyptského otroctví. Velikonoční beránek, kterého mnoho z nás zná jako sladkou velikonoční dobrotu, je ve skutečnosti symbolem pravidelné oběti, kterou Židé na svátek Pesach podle Ex 12 přinášeli. 

Čtyři dny před vyjitím z Egypta řekl Hospodin Izraelitům, aby si každá rodina vybrala zdravého beránka bez vady. Během 14. nisanu beránka obětovali a použili jeho krev na označení veřejí svých domů. Maso z beránka pak v takto označených domech jedli dalšího večera. Z beránka nesměl jíst nikdo neobřezaný, žádný kus jeho masa nesměl být vynesen z domu a žádná z jeho kostí nesměla být zlomena. Beránek se musel spořádat úplně celý.

,,Tu noc projdu egyptskou zemí a všecko prvorozené v egyptské zemi pobiji, od lidí     až po dobytek. Všechna egyptská božstva postihnu svými soudy. Já jsem Hospodin,” říká dvanáctý verš knihy Exodus 12.

13. verš pak zní takto: ,,Na domech, v nichž budete, budete mít na znamení krev. Když tu krev uvidím, pominu vás a nedolehne na vás zhoubný úder, až budu bít egyptskou zemi.”

Křesťanský beránek

Křesťané odkazují na Ježíše Krista jako na ,,beránka Božího”. Symbolizuje něco nevinného, čistého a poslušného beránka, který byl obětován na kříži a jeho krev zachránila od hříchů všechny pokřtěné. Symbol beránka tedy k Velikonocům patří i ke Křesťanům, na Boží hod se dělá jehněčí maso nebo sladký velikonoční beránek.

Tip navíc:

Recept na dokonalého beránka

,,Zjistila jsem, že nejvhodnějším dnem pro pečení je středa. Pokud se tímto doporučením budete řídit, vydrží vám beránek vláčný a chutný až do Velikonočního pondělí,“ prozrazuje Pavla Stoklasová, cukrářka a pekařka v Resortu Valachy Velké Karlovice. A podělila se o svůj generacemi osvědčený recept: 

Suroviny pro přípravu těsta: 250 g cukru krystal, 300 g polohrubé mouky, 5 vajec, 50 ml oleje, 40 g rozinek, 40 g vlašských ořechů, 40 g hořké čokolády, 1 citron, 20 g prášku do pečiva, 50 ml vlažné vody

Na vymazání a vysypání formy: 50 g Hery, 50 g polohrubé mouky

Na polevu: 500 g fondánu, 1 bílek, šťáva z 1 citronu

Postup:

1. Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V misce přidáme ke žloutkům cukr, společně je vyšleháme do pěny, přidáme olej, opět důkladně vyšleháme a na závěr přidáme vlažnou vodu.

2. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny.

3. Mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.

4. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.

5. Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 až 60 minut na 155 °C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.

6. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.

7. Hotového beránka můžeme přelít čokoládovou polevou nebo fondánem. Já osobně zdobím nejraději polevou připravenou z bílků utřených s fondánem, která umožní, nejlépe s pomocí cukrářského kornoutu, vytvořit dokonalé ovčí kudrlinky.

3 osvědčené rady Pavly Stoklasové z Resortu Valachy:

Nepodceňte prosátí mouky před přípravou těsta, zbavíte ho hrudek, bude jemnější a kypřejší.

Vyberte tu nejkvalitnější čokoládu s nejvyšším podílem kakaa, která dodá moučníku tu nejlepší chuť.

Ořechy nasekejte těsně před přípravou těsta, díky tomu zůstane beránek dlouho voňavý.

Zdroje: Resort Valachy, www.valachy.cz, http://www.biblenet.cz/b/Exod/12#v12 https://mssnalysinach.cz/wp-content/uploads/2021/03/Velikonoce-a-jejich-v%C3%BDznam.pdf https://ncsml.org/easter-lamb-cake-meets-the-21st-century/