Plánujte dopředu a sledujte akce

Pokud v dnešní době chcete ušetřit, už se neobejdete bez sledování akcí a současných cen. S nákupy surovin začněte včas, ideálně už na podzim. Sledujte akční nabídky v obchodech a nakupujte základní suroviny jako máslo, cukr nebo mouku klidně trochu do zásoby. Máte-li tu možnost, využijte velkoobchodní balení, která jsou často cenově výhodnější. Zase to ale nepřehánějte. Nemá smysl nakoupit 20 plat vajec a tunu mouky, nakupujte opatrně. 

Hledejte levnější alternativy

Dražší ingredience, jako jsou ořechy nebo čokoláda, mohou být nahrazeny levnějšími variantami. Namísto ořechů můžete použít slunečnicová semínka, která jsou podstatně levnější a mají podobnou strukturu. Čokoládovou polevu si snadno vyrobíte doma ze směsi kakaa, rostlinného tuku, moučkového cukru a mléka. A co máslo? Na to existuje skvělý trik: V receptech, ve kterých to jde, ho vyměňte za sádlo. 

Zredukujte počet druhů cukroví

Místo deseti různých druhů cukroví se zaměřte na několik osvědčených receptů, které máte rádi doma všichni. Například linecké těsto nemusíte využít jen na klasické slepované koláčky, ale i na vykrajované sušenky nebo jako základ pro jiné druhy. Pečte méně, ale kvalitněji – ušetříte čas, energii i peníze. A věřte mi: Nikdo vás nepomluví, že jste napekli příliš málo druhů.

Připravte si doma polotovary

Obchody nabízejí různé směsi na cukroví nebo hotové polevy, ale domácí výroba je téměř vždy levnější. Například strouhaný kokos či mleté ořechy si můžete připravit úplně v klidu sami. Máte-li mixér nebo mlýnek na kávu, vyrobte si vlastní moučku a ušetříte na balených produktech.

Spojte se v pečení

Pokud máte v okolí přátele nebo sousedy, kteří také pečou, domluvte se na výměně cukroví. Každý upeče jeden druh ve větším množství a následně si cukroví vyměníte. Tak ušetříte nejen peníze, ale i čas strávený v kuchyni.

Zdroje: https://www.moneysavingexpert.com/shopping/christmas-savings/ https://www.biggerbolderbaking.com/budget-baking-bakers-guide-to-shopping-saving-money/