Co všechno med nabízí?
Proč se tento včelí produkt těší celkem velké oblibě? Je to jednoduché. Neobsahuje žádný tuk a jedna polévková lžíce medu nabízí:
- 63,8 kalorií
- 0,8 mg sodíku
- 17,3 g sacharidů
- 0, 04 g vlákniny
- 0,1 g bílkovin
- antioxidanty flavonoidy a polyfenoly, které mají protizánětlivé vlastnosti
Proč jsou pro naše tělo důležité antioxidanty?
Pomáhají tělu v boji proti nestabilním molekulám – volným radikálům. Ty mohou poškozovat buňky a jsou příčinou oxidačního stresu, který je důvodem celé řady zdravotních obtíží. Antioxidanty nám pomáhají udržovat tělo ve formě.
Zdravotní benefity medu
Kromě výše jmenovaných výhod má med protizánětlivé vlastnosti. Za těmi stojí již výše zmiňované flavonoidy a polyfenoly. Zánět je sice přirozenou odezvou organismu, pokud však trvá dlouho, může se změnit v chronickou variantu, která je tělu škodlivá. Také je dobrou přírodní variantou jako sladidlo. Umí tišit kašel a bolest v krku. Může eliminovat nemoci srdce. Má blahodárný vliv na zdraví střev a to díky svým prebiotickým vlastnostem.
Jak poznat kvalitní med?
Na trhu je k dostání velké množství různých druhů medů. Jak tedy poznat zda je kvalitní? Zaměřte se na tyto faktory:
Obracejte se na lokální včelaře. Zjistěte si informace o metodách sběru a zpracování medu. Měly by být uvedené na etiketě. Neměly by se od sebe oddělovat jednotlivé vrstvy. Věnujte pozornost jeho barvě, je-li hodně tmavá, může být med dobarvován karamelem. Nekvalitní med má hrubou strukturu. Pokud začne po nějaké době krystalizovat, je to v pořádku. Je-li med kvalitní, rozhodně za něj nedáte pár korun.
Po konzumaci by mělo zůstat v krku jemné pálení. Jestliže je příliš sladký nebo nevoní, může to být známka ředění.
Domácí testy
Některé jednoduché domácí testy vám mohou pomoci odhalit kvalitu medu.
Pokud vám bude med padat ve sklenici s vodu jako celek, je kvalitní. Trochu medu kápněte na savý papír, jestli se vsákne, je ředěný. Pokud je med kvalitní a pravý, tak se táhne. O pravý med se nejedná také v případě, že smícháte trochu medu a vody, přidáte tři kapky octa a objeví se pěna.
Zdroje: