„Když odpočíváme, dochází k regeneraci svalových skupin, které jsou během tréninku zatěžovány. Tak předcházíme zraněním, jež jsou často způsobená únavou svalů a celého organismu, vysvětluje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka pražské FYZIOkliniky.

Síla nicnedělání

Odpočívat se samozřejmě dá různým způsobem – třeba klidnou procházkou, velmi pomalou a jemnou lekcí jógy, plaváním bez ambicí nebo třeba pobytem v sauně. Nezdráhejte se ovšem ani opravdového nicnedělání a domácích wellness rituálů, které z vás sejmou všechnu tíhu světa. I radosti, zdánlivě vyhrazené požitkářům a lenochům, vás totiž v tréninku nakonec mohou posunout dál.

Jak tedy lenošit tak, aby si z toho vaše tělo odneslo co nejvíc? V první řadě si z odpočinku udělejte něco, přes co zkrátka nejede vlak. Patříte-li k chronickým dříčům a nejradši byste i v den odpočinku popadli do rukou činky, nebo si alespoň udělali pár sklapovaček, pomůže, když si svůj odpočinkový den zanesete do diáře. Přistupujte k němu zkrátka tak, jako by to byla tréninková jednotka. Věříme, že vás síla éterických olejů v kombinaci s uvolněním těla a mysli nakonec přesvědčí, že vážně nemarníte čas.

Pravidlo číslo dvě zní: Buďte k sobě laskaví a věnujte se tomu, co vám opravdu dělá dobře. „Díky tomu navodíte psychickou pohodu, která je stejně důležitá jako ta fyzická. Dělejte věci, které vás baví – sáhněte po oblíbené knížce, poslouchejte hudbu...,“ radí fyzioterapeutka Bilíková. Zařadit můžete třeba i meditaci. I když to působí jako paradox, ve výsledku vám právě takové zpomalení pomůže u tréninku vydržet.

Naložte se do vany

Nesmrtelnou klasikou domácího hýčkání je vana. „Zařaďte ji nejlépe druhý den po zátěži. Teplá koupel s esenciálními oleji vaší regeneraci napomůže,“ radí fyzioterapeutka Bilíková. Do vany kápněte ekalyptový, cypřišový, hřebíčkový, tymiánový nebo třeba zázvorový olejíček. Ty všechny napomáhají relaxaci svalů a kloubů. Existují také předem namíchané koupelové směsi, které jsou určené na namožené svaly. Většinou mají tu výhodu, že velmi příjemně voní a kromě těla uvolňují i mysl.

S vůněmi si ovšem můžete pohrát i vy sami, stačí do vody kromě už zmíněných olejů přidat i pár kapek levandulového nebo některého z citrusových esenciálních olejů. To jsou vůně, které mají jedinečnou schopnost odbourávat stres a dodávat naší mysli klid. Nebojte se je kombinovat ani mezi sebou, jen s jejich množstvím šetřete, ať vás nakonec ve vaně nerozbolí hlava. Pár kapek je víc než dost.

Skvělé regenerační vlastnosti má i mořská sůl. Aby ale solná lázeň fungovala tak, jak má, chce to nasypat do vody poměrně štědrou dávku soli. Na jednu lázeň počítejte zhruba se 150 g soli, můžete jí dát ale i víc. Koupelové soli se prodávají jak v čisté formě, tak v kombinaci s bylinkami a éterickými oleji, které mohou relaxační účinky koupele ještě prohloubit. Po solné koupeli se doporučuje zabalit se do suchého nahřátého ručníku nebo županu a ještě pár minut odpočívat.

Ať už si ale do vody nakapete nebo nasypete cokoli, s pobytem v teplé vodě to nepřehánějte, ať si nenarušíte ochranný film, který chrání povrch vaší kůže před vysoušením. Ze stejného důvodu by koupel neměla být příliš horká. Ideální je teplota je lehce přes 40 stupňu Celsia. To znamená, že by voda měla být pocitově teplá, ale rozhodně ne horká. Pokud nemáte náladu na vanu, můžete zkusit třeba jen koupel nohou. I ta má velmi intenzivní regenerační účinky, zejména pokud se vaše nohy při fyzické zátěže hodně nadřely. Relaxovat se dá i ve sprše, zejména pokud máte masážní sprchovou hlavici. Počítejte ale s tím, že s ‚naložením se‘ do vany se to nedá srovnávat. „Bezprostředně po tréninku ale může sprcha regeneraci nastartovat. Je při tom dobré střídat studenou a teplou vodu,“ radí fyzioterapeutka Bílková.

Hojivé doteky

Tak či onak nezapomena závěr promazat pokožku, abyste předešli jejímu vysoušení. To je ostatně i ideální chvíle pro automasáž, při které ještě více napomůžete uvolnění svalů. Zároveň při ní podpoříte tok krve a lymfy a tím zefektivníte regeneraci. Soustřeďte se na dlouhé jemné tahy od nohou směrem vzhůru k srdci. Použít můžete obyčejné tělové mléko, ještě lepší je ale sáhnout po tělovém oleji. Sáhnout můžete jak po neutrálním (kokosový, avokádový, mandlový...), tak po předmíchané masážní směsi. Nebo si do neutrálního oleje přidejte pár kapek oblíbeného esenciálního oleje.

I když při tréninku pracovalo vaše tělo, velmi příjemným způsobem, jak se uvolnit, je masáž obličeje, případně obličejová maska. Dejte si při tom na čas, nikam nespěchejte. Soustřeďte se na tady a teď. I v tomhle případě stačí patnáct dvacet minut, aby se člověk cítil jako znovuzrozený. Doporučujeme přípravky s obsahem éterických olejů, které vás příjemně vnitřně zklidní a zároveň zregenerují pokožku.

Válcem proti únavě

Skvělou pomůckou, která vám pomůže zefektivnit regeneraci po výkonu, je masážní válec neboli foam roller. Jeho pomocí se dá provádět velmi efetivní automasáž. „Válec zvyšuje prokrvení tkání, čímž urychluje regeneraci svalů, zlepšuje flexibilitu těla a odstraňuje pocit zatuhnutí ve svalech,“ vysvětluje fyzioterapeutka Bílková, proč stojí za to si tuhle pomůcku pořídit.

Funguje to tak, že si namoženou částí těla lehnete na válec a pomalu krátkými tahy ‚válíte‘ v oblasti problému, dokud nevyhmátnete takzvaný spoušťový bod. Budete-li na něj válcem působit půl minuty až minutu a půl, místo a následně i celý sval se uvolní.

Váleček se hodí například na masáž lýtkových svalů, přitahovačů stehen nebo třeba hrudní páteře. Má to ovšem své zásady. „Když válcujeme určitou část těla, například záda, měli bychom být na válci uvolnění a nestahovat svaly,“ radí fyzioterapeutka. Narazíte-li na bolestivé místo, nespěchejte a snažte se co nejvíce uvolnit.

Válcování je nejlepší provádět po cvičení, ale smysl má i před tréninkem. „Tehdy dokáže připravit svaly na zátěž,“ upozorňuje Bílková na všestrannost pomůcky. Před fyzickou námahou válcování zvyšuje elasticitu svalů a zlepšuje jejich prokrvení, čímž předchází případným zraněním.

Válec koupíte v mnoha variantách v obchodech se sportovními potřebami. Ceny se pohybují v řádu stokorun.