Před dvěma lety jste oslavila padesátku. Co pro vás znamenala?

Vylezla jsem pár parádních kopců, koupila si obytnou dodávku, odletěla jsem na Antarktidu. Mám vrásky, ale zatím jsem se nepotřebovala s věkem vyrovnávat. Znám totiž několik skvělých padesátnic, žen, krásných uvnitř i venku, a to mě uklidnilo. Znám i fit šedesátnice, které sjíždějí volným terénem třítisícovky. V Alpách běžně potkávám spokojené sedmdesátnice s batůžkem, a to je velkánaděje. Jen s přibývajícím věkem nesmíte polevit.

Před Vánocemi jste vydala knihu Mezi světy, kde napínavě popisujete své horské výpravy, mimo jiné také přechod Antarktidy. Bilancujete?

Je to trochu „výběr z hroznů“. Vešlo se tam tak dvacet procent zážitků, další jsou příliš osobní, jiné by mohly vyděsit.

Překvapilo mě, jak moc jste čtenářům dovolila nahlédnout do svého nitra...

Naopak, spoustu věcí jsem si nechala pro sebe a ty nikdy ani popisovat nechci...je to spousta niterných úvah.

Kdy vznikla vaše vášeň pro sport a hory?

Kamarádka Ivanka hrála od šesti let tenis. Když jsem ji viděla chodit s raketou, začala jsem taky. Od tří let mě maminka vozila na hory, tam mi později nabídli, jestli nechci závodně lyžovat. Láska k horám vznikla na naší chalupě v Lužických horách, kde jsme – já tříletá a můj o šest let starší bratr – chodili pěšky z chalupy na sjezdovku Jedlovou. Sníh se třpytil jako diamanty, máma prošlapávala závěje, jí byly ke kolenům, mě po ramena, připadalo mi, že lezu na Everest. Pamatuji si, jak se sníh třpytí, věci jsou tajemné a můžete si představovat cokoliv. Dodnes vím, že když přijdu do hor, uleví se mi od starostí.

Celý článek si přečtěte v aktuálním vydání časopisu Kondice č 4. Na stáních do 22.3.2021.

Kdo je Lucie Výborná

Miluje hory i svou práci na Radiožurnálu. A obojí dělá naplno. A tak je s dvaapadesátiletou matadorkou české žurnalistiky (dělala v České televizi, na Nově, na rádiích Bonton, Frekvenci 1, vedla časopis Story) poměrně těžké domluvit si rozhovor. Když se to pak povedlo, překvapila mě svou otevřeností i láskou k horám, kterou máme společnou. Lucie je vdaná a má sedmnáctiletou dceru Vanessu.