1. Čištění pleti

Úplným základem, bez ohledu na roční období, je správné a důkladné číštění pleti. Ráno je potřeba alespoň jemným gelem opláchnout z obličeje přebytečný maz, který se nakupil v noci. Navíc se pleť i v noci potí a nachytá na sebe nečistoty z povlečení. I to je potřeba umýt.

Večer by mělo být čištění důkladnější, ideálně dvoufázové. Musíte z obličeje smýt make-up (pokud ho nosíte), smog, prach a nečistoty z okolního vzduchu a SPF. V prvním kroku je potřeba tyto nečistoty rozpustit, k čemu skvělé poslouží odličovací olej, balzám nebo miceální voda. V druhém kroku použijte jemný čistící gel nebo pěnu a vše vyčistěte.

2. Hydratace

Druhým ze tří základních kroků je hydratace. Kvalitní hydratační krém vhodný pro váš typ pleti je naprosto klíčový. Vyberte si pečlivě, pokud máte mastnou pleť, volte lehčí fluidové-gelové konzistence, pokud máte pleť suchou, tak krémovější, hutnější. Pro smíšenou pleť vyberte dva krémy. V zimě je každá pleť trochu sušší než po zbytek roku, je tedy možné, že krém, který vám vyhovoval v létě, vám teď vyhovovat nebude. Pokud máte suchou pleť, jednoduše se podívejte po hutnějším krému, než který máte nyní, a používejte ho alespoň na noc (přes den pokračujte s tím, co jste měli v létě), pokud máte smíšenou/mastnou pleť, přidejte hned po čištění ještě toner, lehkou vodičku, která vám dodá extra hydrataci. Pozor ale, nespleťte si toner s tonikem. Tonikum obsahuje alkohol, slouží k čištění pleti, a pokud ho nesmyjete, bude ji naopak ještě víc vysušovat. Hydratovat nezapomínejte i zevnitř. Dostatečný pitný režim je v zimě stejně důležitý jako jindy!

3. SPF

Krém s ochranou SPF je potřeba používat celoročně, nejen v létě ale každý den ve vaší ranní rutině. A to minimálně SPF30. Bude vaši pleť chránit nejen před UV zářením (které je přítomné pořád, nejen, když svítí sluníčko), ale i před nečistotami v ovzduší. Je to nejlevnější produkt proti stárnutí pleti, proti vráskám i pigmentovým skvrnám. Takže pokud jste ho dosud nepoužívali, doporučuji začít co nejdříve.

4. Aktivní látky: antioxidanty, exfoliační kyseliny nebo retinol

Pokud nejste dlouhodobě zvyklí používat na pleť vitamín C nebo jiné antioxidanty, nebo pravidelně neprovádíte exfoliaci, alespoň jednou ročně je vhodné si udělat takovou kúru, a podzim/zima je na to ideální. Pleť může po letní sezóně vypadat unaveně, mdle, a dokonce se vám možná objevila nějaká ta pigmentová skvrna. Co s tím? Sáhněte po chemickém peelingu. Vyhledávejte AHA kyseliny, například kyselinu glykolovou, mléčnou nebo mandlovou. Pomůžou pleti se rychleji obnovit, zbavit přebytečných odumřelých buněk a celkově ji prozářit. Kromě kyselin pomůžou také antioxidanty - retinol (vit. A), vitamín C, aplha arbutin nebo kyselina azelaová. Retinol je už silnější a velmi účinná aktivní látka, vhodná především pro ty, kdo už potřebuje řešit známky stárnutí. Vitamín C, kyselina azelaová a alpha arbutin jsou látky skvělé pro projasnění pleti, vyrovnání tónu pleti a zjemnění (či úplně odstranění) pigmentových skvrn. Podívejte se po sérech s těmito látkami a zařaďte je před hydratační krém - po čištění a tonizaci. V každém případě je opravdu nutné zakončit rutinu SPF, jinak naděláte víc škody než užitku.

Aktivní látky pomáhají rychleji obnovovat pleť, a spolu s dostatečnou hydratací můžete předejít spoustě nepříjemnostem způsobené častým nošením roušky, jako je extrémně vysušená pleť nebo akné (neboli “maskne”).

5. Strava a vitamíny

Dbejte na vyváženou stravu. Jezte ovoce a zeleninu. Snažte se nespadnout do kolotoče cukroví, řízků a bramborového salátu. Mastná a slaná strava tělo dehydratuje, a na pleti se to také projevuje, ať už jsou to otoky pod očima, nebo celkový mdlý nádech pleti. Strava bohatá na vitamíny a antioxidanty navíc pomáhá posílit imunitu a předchází jednomu z nejčastějších strašáků podzimu: zánětu močových cest.

Kromě toho je v zimě nedostatek slunečního záření, a tedy i vitamínu D. Ze stravy je těžké ho pro naše tělo získat dostatek, proto doporučujeme sáhnout po doplňku stravy. Vitamín D je důležitý nejen pro silnou kostní tkáň, ale i svaly a celkovou obranyschopnost těla.