Některá setkání s příbuznými mohou být značně stresující. Dost možná se vůbec netěšíte, že budete muset absolvovat některou z plánovaných návštěv. Očekáváte potíže. Co s tím?

Nemůžete ovlivnit, jak se budou chovat oni k vám, ale jednoznačně ovlivníte chování svoje. Zkuste se proto na takové chvíle co nejlépe připravit.

1. Mějte konzumaci alkoholu pod kontrolou!

Zatímco sklenka vína může pomoci, druhá a třetí by už mohla být spíše na závadu. Skutečnost, že čím více člověk pije, tím méně přemýšlí, by vás v kombinaci s některými příbuznými mohla nepříjemně vytrestat.

2. Nenechte se vytočit!

Chování některých zvědavých tetiček či obhroublých bratranců z druhého kolene se rok od roku nemění, mnohdy spíše graduje. Řadu jejich komentářů i otázek znáte předem. Neměly by vás tedy překvapit a následně naštvat. Jestli už se vás babička čtyři roky ptá, kdy bude svatba, nečekejte, že to letos bude jinak.

3. Dobře si rozmyslete, co říkáte.

Pravidlo pomalého počítání do deseti, než zformulujete svou odpověď, by během příbuzenských návštěv mělo platit dvojnásob. Vánoce nejsou příležitost k posílení sourozenecké ani jiné vztahové rivality. To, co v populárním filmu Pelíšky, rozesměje diváky, nebude v praxi zdaleka taková legrace.

4. Naučte se po anglicku zmizet.

Z houstnoucí atmosféry je často lepší odejít. Vždycky se můžete omluvit se slovy, že jdete zkontrolovat děti, odcházíte na toaletu, nebo poptat se, zda v kuchyni nepotřebují vaši pomoc.

5. Přijměte roli diváka ne herce.

Pokuste se celou situaci vnímat zvnějšku. Ne vždycky jste přímým účastníkem rozhovoru. Nezapojujte se za každou cenu a zkuste všechno sledovat, jako kdyby se jednalo o film. Získáte potřebný odstup.

6. Nezapomínejte na pokoru a vděk.

Možná nemáte rodinu jako z hollywoodského filmu. Mezilidské vztahy ale nebývají vždycky takové, jaké bychom si je představovali. A sami na tom míváme svůj podíl. Berte to tak, že ne všechny návštěvy budou během svátků příjemné, ale nakonec jde vždycky jen o pár hodin, po kterých se vrátíte ke svému normálnímu životu. Důležité je, abyste to ustáli v klidu a bez velkých dramat. I ta sebebláznivější rodina, je pořád ještě RODINA. A vy jste její nedílnou součástí. Něco takového nemůže říct v době Vánoc každý.