Možná vás přilákala jóga, protože chcete zhubnout, protože vás něco bolí, protože jste flexibilní... „Časem ale, když máte dobrého učitele, zjistíte, že nic z toho není cílem jógy. Ano, zhubnete a přestane vás bolet fyzické tělo, ale to je jen vedlejší produkt. Skutečný cíl jógy je za hranicí pozic, je to váš růst,“ vysvětluje lektorka Zuzana Klingrová pro speciál Jóga Domácí praxe, který se mimojiné tématu věnuje.

Ten správný lektor

Jóga je cesta, která vede člověka ochotného k vnitřní změně k osobní transformaci. Dělá to něžně krok po kroku skrze sebepoznávání. Podle jogínů má tělo pět vrstev – fyzické, energetické, emocionální, intuitivní a opravdové já. Jejich pochopení nejde předat ústy ani je nevyčtete z knih, je potřeba je postupnou praxí na podložce jedno po druhém objevit. Právě k tomu by vás zkušený učitel jógy měl časem dovést.

„Za tu dobu, co učím, jsem navštívila spoustu veřejných lekcí. Co většině lektorů chybí, je pokora. To se nenaučí v žádném kurzu,“ sdílí své zkušenosti Zuzka s tím, že podstatná je u lektorů motivace – Proč jde učitel učit? „Můj cíl, když jsem šla na lektorské kurzy, nikdy nebyl učit jógu, ale naučit se to. Pochopit to,“ dodává Klingrová. Základní pravidlo dobrého učitele proto zní: Neměl by učit nic, co sám na vlastní kůži neprožil.

Neudělejte si z jógy další stres

Fyzická dokonalost při provádění jógových pozic není cílem cvičení. Klíčem k nabití ohebnosti je dýchání a správná distribuce prány v těle, nikoliv fyzické přemáhání. Pružnost těla se sama od sebe časem dostaví. Důležité je proto hlavně zpočátku správné technické provedení ásany.

„Často se stává, že klient pozice cvičí špatně, což může vyústit v bolesti. Když lektor neumí vysvětlit správný způsob provádění pozic, může to klient odnést zánětem karpálních tunelů nebo třeba bolestí zad,“ varuje Zuzana Klingrová. Žádný zkušený učitel jógy nikdy netrvá na tom, aby jeho žáci šli při cvičení za hranici bolesti. Do žádné pozice je nestrká ani je násilně neopravuje. Existují školy a lektoři, které si počínají opačně, ale ty mají s jógou málo společného.

„Můj britský učitel jógy James Boag říká: ‚Neudělejte si z jógy další stres vašeho života.‘ Když jdu na lekci, chci se tam cítit dobře, zároveň chci, aby pro mě byla i trochu výzvou – šla lehce za hranice mé komfortní zóny, ale ne moc. Třeba meditace o pět minut delší nebo ásany vyšší obtížnosti,“ vysvětluje pro speciál Jóga Domácí praxe lektorka jógy Lenka Robinson. Mnohem důležitější je v lekcích oprostit se od chtění a soutěžení a najít v ásanách radost, jemnost k sobě a pocit uvolnění.

„Spousta moderních stylů jógy neučí to, co by jóga měla zahrnovat – vysvětlování Patandžaliho jógasuter,“ říká lektorka Zuzana Klingrová, která závěrečnou relaxaci používá k tomu, aby lidem vysvětlila sútry. „Tak třeba sauča – čistota. Všichni víme, že se máme mýt a čistit si zuby. O to ale nejde. Lidem vysvětluji, že čistota znamená i čistota prostoru, čistota myšlenek a že čistota souvisí s disciplínou. Pokud máte disciplínu a praktikujete pravidelně, vytváříte teplo (tapas), které vás očišťuje, a to jak fyzické tělo – stimuluje lymfatický systém a krevní oběh –, tak i mentální a emocionální tělo, což je třetí vrstva. Ta souvisí s našimi naučenými vzorci chování. Disciplína a teplo, které vytváříte, pomáhá bořit naučené vzorce chování a dělá místo pro nové,“ vysvětluje Zuzka mechanismus, jak skrze nenápadnou praxi pozic můžete začít měnit život tím, že se očišťujete od mentálních a emocionálních bloků, které vám brání ve spirituálním růstu.

Guru nebo lektor?

Podle Patandžaliho představuje vrcholný 8. stupeň jógové stezky osvícení. Zkušení jógoví mistři, kteří tuto stezku prošli celou a dosáhli stavu blaženosti (Samádhí), osvícení popisují jako pocit, že se zastavil čas a oni vnímali všechno a nic v přítomném okamžiku. „Pocit, že nic nepotřebuješ. Stane se to na 5-10 vteřin jednou, dvakrát za den. Není to tak, že jste osvícení napořád. Když dosáhnete tohoto stavu, jste natolik osvícení, že jste schopni jógovou praxi předávat dál, stane se z vás guru,“ říká Zuzana s tím, že spousta lektorů samádhí nedosáhla, proto tento pocit nemůže předávat. Jakou lekci tedy vybrat? Odpověď může být jednodušší, než to teď vypadá.

Lektory střídejte

Styly jógy se mohou v průběhu vaší praxe měnit – když jste fyzicky vyčerpaní a potřebujete relaxovat, vypnout a doplnit energii, může to být jin jóga, jindy, když cítíte, že jste letargičtí a potřebujete nakopnout, můžete vyrazit třeba na power jógu. Vše je v pořádku, při výběru lektora dejte na svůj instinkt a na to, jak se na lekci cítíte.

„My Evropané jógu bereme strašně vážně, rozebíráme ji na základě anatomie, fyziologie... Ind řekne: ‚Dělej to a ciť to‘. Jóga má mnoho tváří a každý, kdo ji bude cvičit, ji bude dělat jinak. Proto není možné říkat o tom a o tom, že je dobrý nebo špatný. Každý učitel má nějakou zkušenost, a já si z ní mohu vzít to, co mi vyhovuje,“ říká lektor jógy a majitel jógových studií Václav Krejčík a doporučuje učitele i různé typy jógy střídat a brát si od každého něco. Váš guru se časem objeví sám, až budete připravení.

Za pravdu mu dává i lektorka Lenka Robinson: „V józe není nic správně ani špatně. Třeba pozici trojúhelníku učí minimálně tři jógové tradice úplně jinak. V některé tradici učí dechové techniky na začátku praxe, někde na konci, někde až po letech fyzické praxe. A říkat o někom, že je špatný učitel, zavání povyšováním se.“ Ve své upřímné snaze být dobrými lidmi jsme vlastně všichni jogíni, i ti co fyzickou praxi nemají v popředí a věnují se spíše meditaci, relaxaci a protahování. „Na Západě je populární převážně fyzická jóga, ale jsou i jiné druhy jógy, kde je fyzická praxe na vedlejší koleji – třeba jóga oddanosti (bhaktijóga) – zpívání manter, jóga služby (karmajóga), jnana jóga – studium jógy,“ dodává na vysvětlenou Robinson.

Celý text najdete ve speciálu Jóga Domácí praxe, který je doplněn o DVD se 3 hodinami cvičebních lekcí.