8 historických pohledů na menstruaci

  • Až do 19. století si lékaři mysleli, že ženy pravidelně krvácejí, aby se zklidnila jejich emočně labilní povaha se sklonem k hysterii.
  • Ve starém Římě se na menstruující ženu nahlíželo jako na čarodějnici, která má schopnost zastavit krupobití či vichřici a zabíjet včely pouhým pohledem.
  • Staří Egypťané používali tampóny z měkkého papyrusu, Římané zase z vlny.
  • Ve středověké Evropě platilo, že popel z mrtvé ropuchy nošený v sáčku umístěném poblíž vagíny může zmírnit silnou menstruaci.
  • Ve Francii panoval během středověku názor, že při sexu během menstruace je zplozeno monstrum.
  • V Asii přidávaly služky do pokrmů svých pánů menstruační krev. Věřilo se, že se tím zlepší jejich vztahy.
  • V Rakousku se vědci ještě ve dvacátých letech minulého století domnívali, že menstruující žena způsobí, aby kvásek přestal kynout a pivo se zkazilo.
  • V celé řadě afrických kmenů i v rámci tradic hinduistů platí, že je nutné menstruující ženu izolovat, protože je nečistá.

No uznejte, že s dnešním přístupem k menstruaci máme prostě štěstí!

Na trhu je celá řada kvalitních hygienických pomůcek, kdo trpí silnými bolestmi, může si pomoci účinnými léky. To nebylo ve středověku vůbec možné. Ačkoliv bylinkářky používaly k potlačení bolestí celou řadu nejrůznějších prostředků, církev zakazovala zmírňovat menstruační bolesti, protože se věřilo, že se jimi ženám připomíná Evin hřích a je třeba je přijmout.

Není tím pádem divu, když si moderní žena klade zcela jiné otázky, než její předchůdkyně. Dnes nás zajímá například…

JE VHODNÉ CVIČIT BĚHEM MENSTRUACE?

Odborníci se shodují, že pokud ženě ve fyzické aktivitě nebrání nějaký zdravotní problém, není důvod se sportu během menstruace vyhýbat. Naopak vhodná pohybová aktivita je vysloveně přínosná.

Zmírňuje příznaky PMS

Kdo trpí před menstruací nadměrnou únavu a výkyvy nálad, tomu může pomoci především pravidelná aerobní aktivita (jízda na kole, běh atd.).

Tlumí menstruační bolesti

Záleží samozřejmě na intenzitě bolesti, silné křeče v podbřišku nejsou ideálními společníky při náročném několikakilometrovém běhu. V takovém případě pomůže spíše svižná procházka, protahovací cvičení či jiná méně intenzivní aktivita. Každopádně platí, že na bolesti hlavy, břicha i zad vhodně zvolený pohyb pomáhá.

JAK CVIČIT?

Pokud nepatříte mezi vrcholové sportovce, pak je vhodné intenzitu tréninku v tomto období snížit. Naslouchejte svému tělu a řiďte se jeho signály.

Lehké aerobní aktivity

V podstatě postačí, když z běžné náročnosti trochu uberete. Jak už bylo řečeno, kdo běhá, může zkrátit trasu nebo zmírnit tempo. To platí zejména pro první dny menstruace. Ke konci už na tom budete s výkonností lépe.

Silový trénink o nižším objemu

Ženy, které pravidelně posilují, si možná všimly, že mají během menstruace větší sílu. Je to dáno nízkou hladinou ženských pohlavních hormonů. Jestli máte chuť a potřebnou energii, můžete toho využít, jen bude lepší trénink zkrátit.

Jóga

Cvičení jógy se hodí zejména v době před menstruací, protože napomáhá uvolnění těla a tím mírní i řadu nepříjemných symptomů, jako jsou křeče, zvýšená citlivost prsou a silná únava.

Ženy, které nemají v průběhu menstruace žádné výraznější potíže, mohou sportovat prakticky bez omezení. Byť odborníci doporučují přece jenom nižší zátěž i objem tréninku. Každopádně neexistuje žádný důvod k tomu, abyste se (pokud jste jinak zdravé) kvůli menstruaci vzdávaly pravidelného pohybu. Pokud bude v souladu s nastavením vašeho organismu, může vám jedině prospět.