Ačkoli to například z propagace některých krémů nemusí vypadat, celulitida není zdravotním, ale skutečně pouze kosmetickým problémem. I když je pravda, že rozsáhlá celulitida může být navíc citlivá na dotek.

S dolíčky na stehnech, hýždích, břiše nebo nahoře na pažích má tu pochybnou čest skoro 90 procent žen a trápí i některé muže. Mimochodem, celulitida se objevuje i na slavných obrazech a sochách oslavujících ženskou krásu, kritika se na ní začala snášet až počátkem 20. století ve Francii – tohle vnímání se drží dodnes.

Kde se bere?

Celulitida vzniká – jednoduše řešeno – kvůli tomu, že podkožní tukové buňky zvětšují svůj objem a tlačí vůči povrchu kůže, takže strukturou připomíná pomerančovou kůru. V postižených místech hůře proudí krev i lymfa.

Ačkoli jsme zmiňovali tukové buňky, rozhodně neleží rovnice mezi celulitidou a nadváhou či obezitou. Je jen pravda, že objemnější ženy mohou mít ložiska celulitidy logicky větší. Projevy se mohou zhoršovat s věkem, protože naše kůže slábne a je méně odolná.

Co je příčinou celulitidy?

Proč se tohle stane, se vlastně dosud neví. Je jasné, že mnohem častěji celulitida postihuje ženy, protože tuk se v jejich těle ukládá jinak než v mužském. Roli hrají také pohlavní hormony. Soudí se rovněž, že určitý vliv má dědičnost a životní styl.

„Ženská pojivová tkáň má jinou strukturu než mužská, proto může absorbovat více tukových buněk. Možná vám to přijde nespravedlivé, ale příroda to tak zařídila, aby se kůže mohla během těhotenství roztahovat. Ovšem i někteří muži mají pojivovou tkáň slabší, a proto i u nich se může celulitida vyskytnout,“ říká trenér Tomáš Krmíček z pražského fitness studia Body Express.

Hrozí někomu více a někomu méně?

První projevy celulitidy se u predisponovaných jedinců objevují většinou krátce po pubertě bez ohledu na to, jak štíhlý člověk je. Nebo bez ohledu na to, jak často sportuje a jak pevnou má postavu nebo. Může se také vyvinout kdykoli později.

Je nicméně pravda, že u některého typu pokožky jsou projevy znatelnější než na jiné, typicky na hodně světlé kůži. Bývá také patrnější, když člověk stojí, zatímco vleže její projevy tak výrazné nejsou.

Dá se celulitidy zbavit cvičením?

Cvičení zaměřené na posilování svalů a zpevnění pokožky může zmírnit projevy celulitidy. Ale na druhou stranu, pokud někdo například cvičí a hubne proto, aby se jí zbavil, může bát zklamán. Nižší váha nemusí automaticky znamenat, že celulitida ustoupí. Může se dokonce stát, že člověk zhubne, jeho pokožka povolí a pomerančová kůže je ještě viditelnější.

Zdravým jídelníčkem a dostatkem pohybu každopádně nic nezkazíte, naopak.

Fungují na celulitidu krémy?

Rozhodně od nich nečekejte zázraky. Je pravda, že například přípravky s kofeinem a retinolem dokážou zlepšit vzhled pokožky, ale na celulitidu jsou většinou krátké, protože nijak nepůsobí na vnitřní tukové buňky a pojivové tkáně. Ale není chybou tyto krémy používat, zvláště pokud se díky nim člověk cítí lépe.

Jak lze léčit celulitidu?

Léčby na pojišťovnu se nedočkáte. Pokud chcete nějaký radikálnější zákrok, než je používání krémů, budete muset na některou z klinik plastické chirurgie. Nabízejí například použití ultrazvuku, vakuové masáže, ošetření pokožky speciálním válečkem a drobnými jehličkami, zábaly, lymfodrenáže a tak podobně. Netroufáme si tady posuzovat jejich účinnost, typické pro ně například je, že se musí podstupovat opakovaně, nic jako trvalé řešení k mání není.

Pokud se rozhodnete pro některý z těchto zákroků, rozhodně se zajímejte o recenze a hodnocení.