Ne všechna roky omílaná tvrzení týkající se péče o pleť musí být platná. Pojďme se podívat na deset mýtů, které si už konečně zaslouží uvést na pravou míru.

ČÍM DRAŽŠÍ PRODUKT, TÍM KVALITNĚJŠÍ

Všechny, kteří musí svůj finanční rozpočet hlídat, potěšíme informací, že tohle rozhodně není pravda! Často u drahé kosmetiky platíme jen za působivější obal a známou značku. Při výběru jednotlivých produktů se zkuste řídit spíše složením než skutečností, jak lákavě výrobek vypadá a zda ho znáte z reklamy.

KOSMETIKU SKLADUJTE V LEDNICI

Určitě už jste se setkali s názorem, že chladnější prostředí prodlužuje životnost kosmetiky. Ovšem ne všem produktům nízká teplota prospívá. Do ledničky většinou nepatří ty, které obsahují olej. Zima může poškodit i některá pleťová séra a nehodí se ani pro tekutý make-up. Obecně by se dalo říct, že produkty, které je nezbytné skladovat při nízkých teplotách, mají tuto informaci uvedenou na obalu – týká se to především přírodní „čerstvé“ kosmetiky. Řiďte se proto údaji na etiketách.

LOKÁLNĚ APLIKOVANÉ PRODUKTY MOHOU BÝT STEJNĚ ÚČINNÉ JAKO TY INJEKČNÍ

Neexistuje nic jako botox v tubičce. Produkty aplikované lokálně působí zcela odlišně, zajistí nám ochranu před sluncem, hydratují, odstraní mrtvé kožní buňky, ale nemohou svými účinky napodobit například zmiňovaný botox. Ten totiž naruší spojení mezi nervem a svalem a je aplikován do potřebné hloubky, aby mohl takto účinkovat. Ani injekční výplně se nemusí bát konkurence lokálně aplikovaných produktů. Platí pouze, že vhodný lokální produkt může svým účinkem prodloužit účinek produktu injekčně aplikovaného.

RETINOL BY NEMĚL PLEŤ DRÁŽDIT

S mechanismem působení retinolu se pojí hned několik mýtů. Řada lidí si totiž stěžuje, že mají po použití retinolových produktů podrážděnou a začervenalou pleť. A mnohdy se vzápětí od někoho z okolí dozvědí, že v takovém případně musí retinol vysadit. Zkušený dermatolog by vám měl ale vždy vysvětlit, že na počátku používání retinolu byste vysušení a podráždění pleti měli očekávat. Není vůbec nutné s používáním retinolu přestat, většinou postačí používat produkt obden, ideálně na noc. Pleť si na něj postupně přivykne. A důležité je také dávkování – na celý obličej bohatě postačí množství odpovídající velikosti hrášku.

MASTNOU PLEŤ NENÍ NUTNÉ HYDRATOVAT

Lidé s mastnou pletí se často mylně domnívají, že by se měli krémům vyhýbat. Ovšem i mastná pleť potřebuje hydratovat. V řadě případů je totiž právě nedostatečná hydratace jednou z příčin nadměrného maštění pleti. Pravidelná hydratace tak vede ke zlepšení její kvality, jen musíte zvolit opravdu lehký krém, bez příměsi olejů.

ČÍM VYŠŠÍ OCHRANNÝ FAKTOR, TÍM LÉPE

V případě ochranného faktoru (SPF) nespoléhejte na pravidlo „čím vyšší, tím lepší“. Většina lidí totiž udávaným číslům dostatečně nerozumí. Jsou pak překvapeni zjištěním, že SPF 100 blokuje 99 % UVB paprsků, ovšem SPF 50 98 % a SPF 30 96,7 %. Co tedy znamenají čísla za všeobecně známou zkratkou? Jde o hrubý odhad doby, po kterou můžete zůstat na slunci déle (ve srovnání s pobytem bez SPF), aniž byste se spálili. Jestliže se normálně vaše kůže spálí během 10 minut, po aplikaci krému s faktorem 30, budete moct zůstat na slunci až třicetkrát déle. Pro vás je ovšem zdaleka nejdůležitější, abyste zvolili produkt s ochranou proti UVA i UVB záření, SPF postačí v běžných podmínkách 30. Pozornost věnujte spíše nanesení dostatečného množství krému a aplikaci pravidelně opakujte. Vysoký faktor dává smysl ve chvíli, kdy chcete být venku celý den a víte, že se nezvládnete pravidelně znovu mazat.

KRUHY POD OČIMA JSOU ZNÁMKOU ÚNAVY

Podle dermatologů se kruhy pod očima objevují, když v této partii dojde k problémům s oběhem krve. To se samozřejmě může zhoršit třeba právě vlivem nevyspání, ale zdaleka nejen z těchto příčin. Stav se zhoršuje při nedostatku železa nebo špatném okysličení. Současně platí, že náchylnost ke kruhům pod očima narůstá s věkem. S nedostatečným krevním oběhem dobře pomáhají oční krémy s obsahem kofeinu.

PÓRY SE MOHOU OTEVÍRAT A ZAVÍRAT

V návaznosti na účinky kosmetických produktů se často mluví o tom, co pomůže otevřít nebo naopak uzavřít póry. Bylo by ale chybou domnívat se, že póry se otevírají jako dveře. Dochází spíše k jejich dilataci, tedy k jakémusi roztažení – vlivem věku, okolní teploty, genetických dispozic či znečištění. A nejlépe pomáhá pravidelná exfoliace, jen musíte na citlivé partie obličeje vždy používat speciální produkty, které jemnou pleť příliš nedráždí.

ZA STÁRNUTÍ PLETI MŮŽE HLAVNĚ GENETIKA

Svou roli samozřejmě sehraje, nicméně stárnutí pleti je poměrně komplikovaný proces ovlivněný vnitřními i vnějšími faktory. Takže zatímco genetické dispozice ovlivnit nemůžete, tak vnější vlivy rozhodně ano, patří mezi ně především působení slunečního záření, znečištění vzduchu, stres, kouření či strava.

KRÉMY S OCHRANNÝM FAKTOREM STAČÍ POUŽÍT ZA SLUNNÉHO DNE

Vzhledem k tomu, že škodlivé ultrafialové záření proniká atmosférou bez ohledu na to, zda slunce svítí či nikoli, bude nejlepší, když si zvyknete krém s faktorem používat po celý rok každodenně. Je to právě ultrafialové záření, které má značný vliv na stárnutí pleti, případně u rizikových jedinců na rozvoj rakoviny kůže.