Co jsou vlastně sacharidy?
Sacharidy patří mezi makroživiny a nalezneme je v celé řadě potravin i nápojů. Většina přírodních sacharidů se nachází v potravinách rostlinného původu. Patří mezi ně například ovoce, zelenina, mléko, ořechy, semínka, zrna nebo luštěniny. Také jsou přidávány do zpracovaných potravin ve formě škrobu či přidaných cukrů. Jaký by měl být denní příjem sacharidů? Měly by tvořit 45-65% celkových denních kalorií. Přijímáte-li tedy denně 2 000 kalorií, sacharidů by mělo být 225-325 gramů.
Sacharidy a zdraví
Navzdory své špatně pověsti jsou pro nás sacharidy životně důležité a o z mnoha důvodů. Tady jsou některé z nich: Jsou pro tělo hlavním zdrojem energie. Během trávicích procesů dochází k jejich štěpení na jednoduché cukry. Dále jsou absorbovány do krevního řečiště, kde jsou známé jako glukóza. Ta se dostává do buněk a tělo ji využívá jako zdroj energie. Glukóza se také ukládá v játrech, svalech a dalších buňkách pro pozdější použití. Přebytečná glukóza se pak mění v tuk. Také chrání před některými zdravotními komplikacemi. Celozrnné výrobky obsahující sacharidy a vlákninu pomáhají eliminovat výskyt srdečních obtíží nebo mrtvice. Také fungují jako ochrana proti obezitě nebo rakovině tlustého střeva. Vláknina je obzvláště důležitá pro zdravé trávení.
Sacharidy vybírejte moudře
I když jsou sacharidy nezbytnou součástí zdravé a vyvážené stravy a plní celou řadu důležitých úkolů, přesto nejsou pro nás všechny sacharidy tím pravým. Jak tedy zajistit zdravé sacharidy, které budou ve zdravé a vyvážené stravě fungovat? Zaměřte se na zeleninu a ovoce, které jsou bohatým zdrojem vlákniny. Volte produkty celozrnné. Eliminujte konzumaci zrn rafinovaných, která procházejí procesem, jenž odstraňuje části zrn společně s tolik potřebnými živinami. Konzumujte mléčné výrobky s nižším obsahem tuků. Mezi nejzdravější zdroje sacharidů patří produkty nezpracované nebo zpracované minimálně.
Některé druhy ovoce s nízkým obsahem sacharidů
Kromě vitamínů a minerálů dodá ovoce i zdravé sacharidy. Které druhy zařadit do jídelníčku? Může to být třeba ananasový meloun. Kromě kvalitních sacharidů nemá žádná cholesterol, naopak má velmi nízký obsah sodíku a tělu dodá dostatek vitamínů A a C. Navíc je dobrý zdrojem kyseliny listové. Dobrou volbou jsou také jahody, které kromě zdravých sacharidů nabízejí i dostatečné množství vitamínu C, fytonutrienty, které chrání srdce a mají protirakovinné a protizánětlivé vlastnosti. Pochutnejte si také na malinách nebo ostružinách. Chybu neuděláte ani s broskvemi. Jejich výhodou není jen obsah zdravých sacharidů, ale také vláknina nebo vitamín C.
Zdroje: