Jaké benefity můžeme čerpat z kostního vývaru?
Kostní vývar tělu poskytne velké množství živin. Patří mezi ně také kolagen, který představuje nejvíce se vyskytující bílkovinu lidského těla. Podporuje elasticitu kůži, chrupavkám a šlachám, pohyblivost kloubům. Kromě kolagenu je to vyšší obsah bílkovin. V jednom šálku vývaru naleznete až 10 g bílkovin.
Vysoce kvalitní bílkoviny
Konzumací dostatečného množství bílkoviny podporujete svůj metabolismus. Bílkoviny však také poskytují strukturu a podporu buňkám a chrání tělo proti virům a bakteriím. Jsou také důležité pro regeneraci a růst svalů. To podporují aminokyseliny glycin nebo prolin.
Podpora kloubů
Díky obsahu kolagenu může kostní vývar podporovat zdraví kloubů. Zajišťuje strukturu kůže, kostí, šlach a vazů. Může poskytovat úlevu při osteoartritidě. Může pomoci s opravou poškozených kloubů a zlepšit bolestivost, která souvisí s artritidou.
Podpora zdraví kostí
Vzhledem k tomu, že je kostní vývar bohatý na celou řadu minerálů (vápník, hořčík, fosfor), má blahodárný vliv na zdraví kostí, podporuje jejich pevnost. Procesem pomalého vaření vývaru se do něj uvolňují i další sloučeniny. Patří mezi ně například glukosamin nebo chondroitin. O těch je známo, že podporují zdraví kloubů.
Podpora zdraví střev
V kostním vývaru se nachází aminokyselina glutamin. Ta má blahodárný vliv na trávicí soustavu a může pomoci snížit zánět ve střevech.
Zlepšení elasticity pokožky
Tělo produkuje kolagen, který má pozitivní vliv na elasticitu pokožky. S přibývajícím věkem však jeho produkce klesá. Tím se snižuje elasticita pokožky a objevují se vrásky. Kolagen podporuje elasticitu pokožky a eliminuje vznik vrásek. Také pomáhá oddalovat známky stárnutí a podporuje lepší hojení ran.
Chcete-li využívat blahodárné výhody kostního vývaru, je potřeba jej připravovat doma, jen tak bude kvalitní. Navíc byste jej měli zařadit do pravidelného týdenního jídelníčku. Konzumace jednou za čas vám žádné zdravotní bonusy nepřinese.
Zdroje: