Omega 3 i 6 jsou nezbytné pro správně probíhající procesy v lidském těle. V porovnání s běžnými tuky se v těle neukládají a nefungují jako zdroj energie, ale zůstávají biologicky aktivní a podílí se na celé řadě procesů.
Omega 3 mastné kyseliny, zejména EPA a DHA, jsou známé pro své protizánětlivé vlastnosti a přínos pro kardiovaskulární zdraví, funkci mozku a imunitní systém.
Oproti tomu, omega 6 mastné kyseliny, zejména kyselina linolová, arachidonová či gamalinolenová, v optimální míře přispívají ke snížení hladiny tuku v krvi, zvýšení hladiny dobrého cholesterolu (HDL) či podporují zánět jakožto obrannou funkci vrozené imunity. Zánětlivá reakce však nesmí být přehnaná a neadekvátní, což může způsobovat právě nadbytek omega 6 mastných kyselin.
Záleží na poměru zdravých tuků
Omega 3 a 6 mastné kyseliny musí lidské tělo získávat z potravy. Velmi však záleží na jejich vzájemném poměru, který se vlivem moderní stravy s výraznou převahou omega 6 vychýlil špatným směrem. A právě i tento faktor bývá označován jako jeden z viníků civilizačních onemocnění.
„Zjistili jsme, že vyšší poměr omega-6 a omega-3 je spojen s vyšším rizikem úmrtí,“ uvedl Yuchen Zhang, hlavní autor dubnové studie publikované v časopise eLife.
„Existují určité důkazy, které naznačují, že vysoký poměr omega-6 a omega-3 tuků typický pro západní stravu - 20:1 nebo dokonce vyšší, ve srovnání s odhadovaným poměrem 1:1 během většiny lidské evoluce – přispívá k mnoha chronickým onemocněním, včetně kardiovaskulárních chorob, rakoviny a autoimunitních poruch,“ dodal Zhang.
Po téměř 13 letech sledování autoři studie zjistili, že u účastníků s nejvyšším poměrem omega-6 a omega-3 je o 26 % vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí z jakékoli příčiny, o 14 % vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu a o 31 % vyšší pravděpodobnost úmrtí na srdeční onemocnění než u účastníků s nejnižším poměrem.
Jak zvýšit příjem omega-3?
Aby mohly fungovat membrány našich buněk správně. To znamená propouštět živiny dovnitř a vypouštět odpadní látky ven, pak musí být jejich membrány propustné. Proto by měl být buněčný poměr omega 3 a 6 nejlépe pod úrovní 1:5. A co se děje v těle, pokud tento poměr soustavně překračujeme? Můžeme tak buňky dostat do úzkých, protože se naruší buněčná membrána, která v tu chvíli nedokáže efektivně chránit buňku. To má za následek sérii příčin, které v těle vyvolají akutní zanícení. Pokud tento stav trvá dlouhodobě, říkáme mu chronický. Ten, jak je dnes už známo, stojí za většinou civilizačních onemocnění.
Mezi potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny patří losos, sardinky, vajíčka a vlašské ořechy.
Mezi potraviny s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin naopak patří rostlinné oleje, ořechy, semena, kukuřice a sója – a oleje a konzervační látky vyrobené z těchto potravin. Kyselina linolová je nejběžnější omega-6 mastnou kyselinou.