Úkoly vitamínu D v těle
Vitamín D plní v těle několik úkolů. Podporuje absorbci a zadržování vápníku a fosforu, které hrají důležitou roli při stavbě kostí. Tělo jej potřebuje i pro růst kostí. Jeho dostatek funguje u dětí jako prevence proti křivici. Společně s vápníkem eliminuje u dospělých vznik osteoporózy. Může pomáhat kontrolovat infekce a snižovat zánět.
Kdo má vyšší spotřebu vitamínu D?
Vyšší spotřebu vitamínu D mají některé skupiny osob:
- Děti, které jsou kojené – lidské mléko představuje nedostatečný zdroj vitamínu D. Kojené děti by měly dostávat vitamín D jako doplněk stravy.
- Starší dospělé osoby – stárnoucí pokožka již neprodukuje potřebné množství vitamínu D.
- Lidé, kteří mají tmavou pleť – tmavá kůže má menší schopnost produkce vitamínu D pomocí slunečního záření. Větší množství melatoninu (pigment nacházející se v kůži) snižuje schopnost produkce tohoto vitamínu.
- Lidé, kteří trpí poruchami trávení – některé zdravotní komplikace, mezi něž patří Crohnova choroba, celiakie nebo ulcerózní kolitida, zhoršují vstřebávání živin a tedy i vitamínu D.
- Lidé trpící obezitou.
- Lidé, kteří trpí chronickými onemocněním jater či ledvin.
Tyto potraviny mají vyšší obsah vitamínu D
Vitamín D můžeme získat přirozeně z několika potravin živočišného původu a omezeného množství potravin rostlinného původu.
- Ryby – především ty tučné (pstruh, losos, sardinky tuňák) jsou dobrým zdrojem tohoto tělu prospěšného vitamínu.
- Houby – především ty, které jsou vystavené slunečnímu záření, poskytují větší množství vitamínu D. Skladováním nebo vařením se jeho obsah snižuje.
- Olej z tresčích jater.
- Vejce – především vaječný žloutek obsahuje větší množství vitamínu D.
- Další zdroje – mléko a mléčné produkty, játra, hovězí maso, kuřecí prsa, některé druhy zeleniny (brokolice, mrkev), některé druhy ovoce (jablka, banány), čočka, celozrnný chléb nebo slunečnicová semínka.
Produkce vitamínu D
Vitamín D vytváří i pokožka. Jeho množství závisí na mnoha faktorech – denní doba, roční období, zeměpisná šířka či pigmentace pokožky. Jeho produkci ovlivňuje i životní styl. Produkci snižuje používání opalovacích krémů, které jsou však důležité pro prevenci rakoviny kůže.
Škodlivost nadužívání vitamínu D
Pokud užíváme vitamín D jako doplněk stravy, je potřeba dodržovat předepsané dávkování. Jeho nadměrné nadužívání může mít za následek některé nežádoucí jevy. Mohou se objevit nevolnost nebo zvracení, nechutenství a dokonce i hubnutí, zácpa, slabost dezorientace, obtíže se srdečním rytmem nebo ledvinové kameny.
Zdroj: