My ženy bychom nejraději tvrdily, že se živíme ranní vláhou a rozhodně nechodíme na záchod a už vůbec neprdíme. A mohla bych použít eufemismus jakou jsou větry nebo nadýmání, ale proč nenazývat věci pravými jmény. Zůstaňme u slova "prd".
Nedávno jsme se bavily jen v ženském kolektivu, že některé prdy jsou opravdu hrozné. U chlapů se to ještě tak nějak bere, ale zažívání máme všichni podobné. A pokud se v dnešní době bourají tabu a mohou být tlusté modelky nebo starší, případně s nějakým hendikepem, autorka článku by v rámci diverzity chtěla bojovat za to, že ženy také smrdí a mají na to právo, smiřte se s tím.
Proč některé prdy tolik smrdí?
První, na čem jsme se shodly je, že obyčejný prd, když je náš vlastní, člověku ještě tolik nesmrdí. Zapáchají nám víc ty cizí. Proč to tak je? Vysvětlení je jednoduché. Na všechny pachy si časem zvykneme. To je důvod, proč si můžete všimnout pachu, když vejdete do cizího domu, ale málokdy si všimnete vlastního. To je také důvod, proč si zvyknete na charakteristickou směs pachů produkovaných bakteriemi uvnitř vašeho těla, která se mírně liší od pachů ostatních. V důsledku toho na vás vaše vlastní prdy prostě nepůsobí stejně – i když jsou pro ostatní stejně štiplavé.
A pak jsme kolektivně uznaly, že některé vlastní prdy jsou hrozné i pro nás samotné. Nejhorší je to v malém prostoru v autě, kdy nevíte, jestli rychle stahovat okénka nebo rovnou utéct a vůz zanechat uprostřed provozu. A jeden si pak říká, co to jedl, protože to není možné. Tak se na to pojďme podívat.
Obecně prdíme víc, když jídlo hltáme, protože se do nás dostane víc vzduchu, který zase musí někudy ven. A pak tu jsou specifické potraviny, které nás voňavé víly promění v zapařeného tchoře. Horem dolem do nás cpou, že máme jíst zdravě, hodně ovoce, zeleniny, vlákniny, luštěniny. No, právě. A když střevní bakterie rozkládají vlákninu, uvolňují plyny včetně vodíku, oxidu uhličitého a metanu, které mohou vést k zapáchajícím prdům.
A úplně nejhorší je jídlo bohaté na síru jako je cibule, brokolice a zelí. Při trávení těchto potravin se uvolňují sloučeniny síry, které tvoří plyn zapáchající po síře nebo po zkažených vejcích. Jsou to všechno zdravá jídla, tak je jezte, jen si je asi nedávejte před tím, než půjdete na ples. Víc se s tím dělat nedá.
Pokud máte nějakou intoleranci, třeba na laktózu nebo lepek, tak se situace zhoršuje. Laktózu nebo lepek střevo v tomhle případě neumí strávit, a tak tam zůstává a rozkládá se pomocí bakterií, které uvolňují plyny. A svůj podíl na tom, jak moc prdíme a zapácháme mají i léky, například antidepresiva nebo léky proti bolesti ovlivňují proces trávení.
A pozor není to jenom jídlo nebo léky, ale také se více nadýmáme po sycených nápojích a když žvýkáme žvýkačku, kdy se do těla dostane víc vzduchu.
Všichni jsme na tom stejně
Ať jste muž nebo žena, naše trávení funguje stejně. Jídlo končí v tlustém střevě, kde ho zpracovávají bakterie a vzniká tu proces kvašení, jehož vedlejším produktem je plyn. A představte si, že u většiny lidí to vede k tomu, že denně uvolní 500 až 1500 mililitrů plynu – což odpovídá polovině dvoulitrové láhve limonády, a to každý den. A jak se říká „lepší si jednou uprdnou než deset doktorů.“ Protože všichni víme, jak zaražené prdy bolí. Takže ženy, směle do toho, když mohou muži, a ještě jim to připadá vtipné, tak my také.
Autorský text
Zdroj: redakce, businessinsider, studie