Co jsou to ultrazpracované potraviny?

Ultrazpracované potraviny jsou takové, které obsahují přísady „nikdy nebo zřídka používané v kuchyni nebo třídy přídatných látek, jejichž funkcí je učinit konečný výrobek chutnějším nebo lákavějším“, uvádí Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Mezi tyto přísady, které se vyskytují například v limonádách, chipsech, balených polévkách, nugetách a zmrzlině, mohou patřit konzervační látky proti plísním nebo bakteriím, umělá barviva, emulgátory zabraňující oddělování a přidaný nebo upravený cukr, sůl a tuky, které mají zvýšit atraktivitu potravin.

Zpracované maso a sladké potraviny a nápoje nejsou spojeny se stejnými riziky jako například ultra zpracované celozrnné potraviny.

Podle třicetileté studie je konzumace ultrazpracovaných potravin spojena s rizikem předčasného úmrtí - různé potraviny však mají různý dopad.

Zdroj: Youtube

Sladké limonády jsou nejhorší

Podle studie zveřejněné ve středu v časopise The BMJ skupina, která konzumovala nejméně ultrazpracovaných potravin, snědla v průměru asi tři porce denně, zatímco skupina s nejvyšší spotřebou v průměru sedm porcí denně.

Ti, kteří jedli nejvíce, měli o 4 % vyšší riziko úmrtí z jakékoli příčiny, včetně o 9 % vyššího rizika úmrtí na neurodegenerativní onemocnění, ukázaly údaje. Ukázalo se, že nejhůře na tom jsou slazené nápoje, které zvyšují riziko předčasného úmrtí a dále zpracované maso jako jsou salámy, klobásy nebo párky. Nejlépe z toho vyšli celozrnné potraviny jako je pečivo, to je sice ultrazpracované, ale zároveň obsahuje různé prospěšné živiny, jako je vláknina, vitamíny a minerály.

Ukázalo se, že maso má větší vliv na riziko úmrtí než mnoho jiných druhů ultrazpracovaných potravin.

Ultrazpracované potraviny souvisejí se srdečními chorobami, cukrovkou, duševními poruchami a předčasnou smrtí, zjistila další studie.

Kvůli aditivům, vysokému množství soli, cukru je konzumace takových potravin spojena s zvýšeným rizikem rakoviny a různých civilizačních chorob jako kardiovaskulární onemocnění , obezitacukrovka a současná podvýživa v oblasti mikronutrientů a vitamínů; trávicí a jiné dysfunkce kvůli nedostatku vlákniny nebo nadbytku cukru.

Mezi ultrazpracované potraviny patří mimo jiné:

·       Sériově vyráběné balené chleby a buchty

·       Sladké nebo slané zabalené sušenky, snacky včetně brambůrek

·       Čokoládové tyčinky a sladkosti (ale nikoli čokoláda)

·       Snídaňové cereálie, sušenky

·       Destiláty, slazené nápoje, mléčné a ovocné nápoje

·       Margaríny, pomazánky a ovocné jogurty

·       Masové koule, kuřecí a rybí nugety

·       Veganské alternativy masa či sýra

·       Instantní nudle a polévky

·       Zmrazená nebo připravená jídla,] zmrzlina

·       Potraviny vyrobené převážně nebo zcela z cukru, olejů a tuků

·       Fastfoodové burgery a sendviče, hranolky

Mnohdy jsou zpracované potraviny určeny k přímé konzumaci (např. sendviče). Jindy se může jednat o polotovar. Ultrazpracované potraviny mohou být, ale také použity k výrobě dalšího jídla nebo v restauracích. Průmyslově zpracované potraviny se staly pevnou součástí hektického života moderní společnosti. Někdy jsou kritizovány z hlediska chuti, vzhledu a konzistence, jindy jako jeden z prvků nezdravého životního stylu. Na jejich oblibě se tím bohužel mnoho nemění.

Zdroj: FAO, Wikipedia, Studie