Co jsou to ultrazpracované potraviny?
Ultrazpracované potraviny jsou takové, které obsahují přísady „nikdy nebo zřídka používané v kuchyni nebo třídy přídatných látek, jejichž funkcí je učinit konečný výrobek chutnějším nebo lákavějším“, uvádí Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Mezi tyto přísady, které se vyskytují například v limonádách, chipsech, balených polévkách, nugetách a zmrzlině, mohou patřit konzervační látky proti plísním nebo bakteriím, umělá barviva, emulgátory zabraňující oddělování a přidaný nebo upravený cukr, sůl a tuky, které mají zvýšit atraktivitu potravin.
Zpracované maso a sladké potraviny a nápoje nejsou spojeny se stejnými riziky jako například ultra zpracované celozrnné potraviny.
Podle třicetileté studie je konzumace ultrazpracovaných potravin spojena s rizikem předčasného úmrtí - různé potraviny však mají různý dopad.
Sladké limonády jsou nejhorší
Podle studie zveřejněné ve středu v časopise The BMJ skupina, která konzumovala nejméně ultrazpracovaných potravin, snědla v průměru asi tři porce denně, zatímco skupina s nejvyšší spotřebou v průměru sedm porcí denně.
Ti, kteří jedli nejvíce, měli o 4 % vyšší riziko úmrtí z jakékoli příčiny, včetně o 9 % vyššího rizika úmrtí na neurodegenerativní onemocnění, ukázaly údaje. Ukázalo se, že nejhůře na tom jsou slazené nápoje, které zvyšují riziko předčasného úmrtí a dále zpracované maso jako jsou salámy, klobásy nebo párky. Nejlépe z toho vyšli celozrnné potraviny jako je pečivo, to je sice ultrazpracované, ale zároveň obsahuje různé prospěšné živiny, jako je vláknina, vitamíny a minerály.
Ukázalo se, že maso má větší vliv na riziko úmrtí než mnoho jiných druhů ultrazpracovaných potravin.
Ultrazpracované potraviny souvisejí se srdečními chorobami, cukrovkou, duševními poruchami a předčasnou smrtí, zjistila další studie.
Kvůli aditivům, vysokému množství soli, cukru je konzumace takových potravin spojena s zvýšeným rizikem rakoviny a různých civilizačních chorob jako kardiovaskulární onemocnění , obezita, cukrovka a současná podvýživa v oblasti mikronutrientů a vitamínů; trávicí a jiné dysfunkce kvůli nedostatku vlákniny nebo nadbytku cukru.
Mezi ultrazpracované potraviny patří mimo jiné:
· Sériově vyráběné balené chleby a buchty
· Sladké nebo slané zabalené sušenky, snacky včetně brambůrek
· Čokoládové tyčinky a sladkosti (ale nikoli čokoláda)
· Snídaňové cereálie, sušenky
· Destiláty, slazené nápoje, mléčné a ovocné nápoje
· Margaríny, pomazánky a ovocné jogurty
· Masové koule, kuřecí a rybí nugety
· Veganské alternativy masa či sýra
· Instantní nudle a polévky
· Zmrazená nebo připravená jídla,] zmrzlina
· Potraviny vyrobené převážně nebo zcela z cukru, olejů a tuků
· Fastfoodové burgery a sendviče, hranolky
Mnohdy jsou zpracované potraviny určeny k přímé konzumaci (např. sendviče). Jindy se může jednat o polotovar. Ultrazpracované potraviny mohou být, ale také použity k výrobě dalšího jídla nebo v restauracích. Průmyslově zpracované potraviny se staly pevnou součástí hektického života moderní společnosti. Někdy jsou kritizovány z hlediska chuti, vzhledu a konzistence, jindy jako jeden z prvků nezdravého životního stylu. Na jejich oblibě se tím bohužel mnoho nemění.